Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

Milanović: Treba početi graditi sustav protuzračne obrane Republike Hrvatske

Smatram da je ovo veliki propust. Kad smo ulazili u NATO, mislili smo da je NATO naš štit. Nije se moglo dogoditi da prođe kroz tri zemlje, to se nije smjelo dogoditi, da se šeta i da dođe do centra Zagreba, rekao je Marinko Krešić

Preporučujemo

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je jutros u svome Uredu sastanak s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija, izvijestio je Ured predsjednika.

– Istraga je u tijeku, što se tiče same naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku i o detaljima ne bih govorio i pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, jer tamo nisu trebali biti u subotu – rekao je Zoran Milanović na konferenciji za novinare, prenosi N1.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik // Foto: Facebook Zoran Milanović

Pad bespilotne letjelice sovjetske proizvodnje u centar Zagreba izazvao je brojne komentare i upitnike. Tko je lansirao letjelicu i s kakvim ciljem, radi li se o namjeri ili slučajnosti, je li to svojevrsno upozorenje Hrvatskoj i NATO-u s obzirom da je ona letjela kroz zračni prostor kojeg bi trebao kontrolirati NATO…

– Tražit ću da se sustav protuzračne obrane Republike Hrvatske, na čije manjkavosti sam upozoravao prije dva-tri mjeseca, treba početi graditi. Sad je pravi trenutak i to brzo, ne hitno, jer vjerojatno se ovakvo nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da odluke donosimo mi – rekao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je pak na Twitteru da je s ministrom obrane Marijom Banožićem i načelnikom GS OSRH Robertom Hranjem razgovarao o jačanju sposobnosti HV-a, a s članovima Vlade i nadležnim institucijama o utvrđenim činjenicama oko pada vojne letjelice.

A taj je slučaj za N1 komentirao i Marinko Krešić, novi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

– Smatram da je ovo veliki propust. Kad smo ulazili u NATO, mislili smo da je NATO naš štit. Nije se moglo dogoditi da prođe kroz tri zemlje, to se nije smjelo dogoditi, da se šeta i da dođe do centra Zagreba. Hvala Bogu pa je udario u zemlju. Smatram da je to propust, posebno jer su radari to zabilježili. Ako su to vidjeli, zašto nisu reagirali? To se trebalo riješiti već u Mađarskoj. Ovo što Vučić govori da bi ih riješili za pet minuta, i da su MIG-ovi u zraku pitanje je bi li stigli – rekao je Krešić.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti