Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Ministar Beroš: Sve starije od 65 godina obiteljski liječnici će morati zvati na cijepljenje

Apsolutni prioritet je zaštititi najranjivije stanovništvo. To su osobe preko 65 godina kojih u Hrvatskoj ima 853.784, a njih 31,3 posto nije cijepljeno, rekao je Beroš

Preporučujemo

Na konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se posljednjih dana mnogo toga aktualiziralo te da treba sagledati gdje je Hrvatska bila jučer, gdje je danas, a gdje će biti sutra.

“Svjedočimo da smo jučer bili šampioni sigurnosti na Mediteranu, danas smo valjda negdje blizu platoa četvrtog vala, a kako ćemo biti sutra ovisi od nekoliko osnovnih elemenata –  stupnju procijepljenosti koji postignemo u društvu i pridržavanju epidemioloških mjera”, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako je zajednički nazivnik svim ovim elementima naša osobna odgovornost, o čemu se dosta govori, ali očigledno ne dovoljno te da će osobna odgovornost biti ta koja će odrediti daljnji tijek epidemije.

“Broj cijepljenja raste. U četvrtak je tak cijepljeno 13.292 osoba. Približan broj cijepljenja u jednom dan zabilježen je takav posljednji put 29. srpnja kada je bilo utrošeno 15.000 doza. U odnosu na prethodni četvrtak kada je utrošeno 8712 doza, radi se o porastu od 34,5 posto. Od navedenih 13.292, 5902 odnosi se na prve doze što je također porast od 28, 2 posto u odnosu na prošli četvrtak, isto se odnosi i na druge doze”, rekao je te dodao kako je apsolutni prioritet zaštititi najranjivije stanovništvo, a to su osobe preko 65 godina kojih u Hrvatskoj ima 853.784, a njih 31,3 posto nije cijepljeno.

“Donijeli smo odluku o organizaciji rasporeda rada izabranih liječnika obiteljske medicine radi provođenja cijepljenja pacijenata. Liječnici obiteljske medicine obvezni su u roku 15 radnih dana od stupanja na snagu ove odluke pozvati sve pacijente u dobi iznad 65 godina koji nisu cijepljeni, a oni jedino to mogu”, kazao je.

Beroš je rekao kako će liječnici obiteljske medicine o svemu sedam dana po isteku roka morati o učinjenom obavijestiti Ministarstvo zdravstva koje je nadležno za navedenu situaciju.

“Apeliram na sve starije sugrađane da otvore vrata patronažnim sestrama koje u ovom trenutku kucaju na njih s informacijama o cijepljenju, da se jave na poziv liječnika obiteljske medicine ili da ih sami nazovu i raspitaju se o cijepljenju. Cijepljenje u ovom trenutku spašava živote, a naša obaveza je to i omogućiti”, istaknuo je.

- Advertisement -

Najnovije objave