Petak, 25. lipnja 2021.

Ministar Božinović: U samo devet dana više od 110.000 građana preuzelo COVID potvrdu

Ministar je istaknuo kako hrvatski nacionalni sustav pokazao je svoju punu funkcionalnost i interoperabilnost

Preporučujemo

U četvrtak je održana 62. sjednica hrvatske Vlade. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite i sustavu izdavanja EU digitalnih COVID potvrda.

“S obzirom na to da se približavamo isteku aktualnih mjera, Stožer intenzivno zasjeda i priprema odluku o modalitetu produženja tih mjera do 1. srpnja. Podsjećam da je to datum kad se očekuje i stupanje na snagu uredbe o digitalnoj potvrdi na razini cijele Europske unije. S tim u vezi, Europski parlament, u srijedu je na plenarnoj sjednici prihvatio uredbu o digitalnoj potvrdi te su zastupnici, između ostalog, postigli dogovor prema kojem članice ne bi mogle nametati dodatna ograničenja putovanja za nositelje tih potvrdi”, objasnio je ministar Božinović.

Ministar je istaknuo kako hrvatski nacionalni sustav pokazao je svoju punu funkcionalnost i interoperabilnost.

“Više od 110.000 građana preuzelo je svoju potvrdu u samo devet dana. Provjera se provodi na graničnim prijelazima bez poteškoća i zastoja. Do sada je uspješno validirano oko 10.000 EU COVID potvrda izdanih građanima Poljske, Češke, Grčke, Danske, Bugarske, Latvije i, naravno, Hrvatske čime je potvrđena puna interoperabilnost među državama članicama. Želio bih naglasiti činjenicu da je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala Republiku Hrvatsku da prezentira razvoj, implementaciju i rezultate Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda”, rekao je Božinović.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata ukupno su proveli 20.285 nadzora prilikom čega su, zbog kršenja mjera odluka Stožera civilne zaštite, izdana dva prekršajna naloga, devet obavijesti o počinjenju prekršaja, četiri usmena rješenja te je podneseno devet optužnih prijedloga i naplaćeno je osam novčanih kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Zbog nenošenja zaštitnih maski za lice izdano je 16 pisanih upozorenja, pet prekršajnih naloga te je naplaćena je i novčana kazna.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policajaca, utvrđeno je 176 kršenja mjere samoizolacije od strane građana i za isto će biti podneseno 173 prekršajnih naloga i tri optužna prijedloga.

“U Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite te regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 13,2 milijuna različitih artikala, odnosno 153 tone zaštitne opreme za koronavirus. Zaštitna oprema se kontinuirano nabavlja te je stanje s količinom opreme zadovoljavajuće”, zaključio je ministar Božinović.

Najnovije objave