Petak, 29. rujna 2023.

Ministar Božinović: ‘Veće kazne za prekršaje, dosadašnje nisu ispunjavale svoju svrhu’

Uspostavljena je međuresorna skupina jer zakon zahtijeva temeljitu reviziju, odnosno treba donijeti potpuno novi zakon o javnom redu i miru, istaknuo je Božinović

- Advertisement -

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u srijedu kako se ide u povećanje prekršajnih kazni za primjerice kršenje javnog reda, osobito širenje mržnje u javnom prostoru do čak 4000 eura, budući da dosadašnje nisu ispunjavale svoju svrhu.

Božinović je u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ pojasnio kako se radi o zakonu koji je na snazi još od 1977. i da su prva Vlada koja je krenula u izmjene radi povećanje kazni kako bi se sprječavali prekršaji i osuvremenio zakon koji je nastao u drugom vremenskom i ideološkom kontekstu.

Napomenuo je kako je uspostavljena međuresorna skupina, jer zakon zahtijeva temeljitu reviziju, odnosno treba donijeti potpuno novi zakon o javnom redu i miru koji je jedna od temeljnih policijskih alata s obzirom na to da se tiče sigurnosti svih građana na javnom prostoru.

- Advertisement -

“Stručna međuresorna rasprava treba dati odgovore na brojna pitanja, rekao je Božinović i dodao kako se pojedini prekršaji ne mogu sankcionirati tako da više košta policijsko postupanje, nego kazna koja se uplati u Državni proračun. S tom praksom se prestaje, osobito za recidiviste”, poručio je Božinović.

Upitan zašto u zakonu nije navedeno i isticanje fašističkih simbola pa i specificiranje ustaškog pozdrava, Božinović je rekao kako se zakon u tom dijelu nije mijenjao, jer je za to potrebna opsežnija zakonska izmjena.

Vezano uz primjenu schengenskog graničnog režima, Božinović je istaknuo kako funkcionira kako je i pripremljen, podsjetivši da je su 26. ožujka granične kontrole za schengensko područje ukinute i u zračnim lukama.

“Vidi se kako je Hrvatska potvrdila da je spremna za granicu Schengena i svi podaci govore da se radi o velikom iskoraku kada su u pitanju sigurnost i protočnost kroz hrvatske granice. Policajci su raspoređeni prema vanjskim granicama Srbiji i BiH, a dio njih, oko 500, radi na kompenzacijskim mjerama koje, prije svega uključuju borbu protiv krijumčarenja migranata i takve slučajeve imamo svakodnevno”, rekao je ministar.

Ocijenio je kako smo tu vrlo uspješni i izvijestio da je ove godine dosad uhićeno oko 250 krijumčara. Taj posao nije jako vidljiv, ali je itekako važan za sigurnost RH i EU. Stoga je, istaknuo je, hrvatska policija na razini EU prepoznata kao jedna od najaktivnijih.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti