Nedjelja, 24. rujna 2023.

Ministarstvo kulture i medija đurđevačkom muzeju odobrilo pet programa vrijednih 55.000 kuna

Odobrene programe podržat će i Grad Đurđevac koji je kontinuirana potpora kako za inozemne, tako i za domaće umjetnike

- Advertisement -

Djelatnice đurđevačkog muzeja uz sve svoje izložbene aktivnosti u 2022. većinu vremena posvetit će istraživačkom radu u muzeju i terenskom istraživanju zahvaljujući prijavljenim programima temeljem natječaja Ministarstva kulture i medija – javne potrebe u kulturi Hrvatske za 2022.

Pet pripremljenih i obrazloženih programa iz raznih programskih područja prihvaćeno je od strane Ministarstva kulture i medija u iznosu od 55.000 kuna.

Đurđevački muzej

- Advertisement -

Uz odobrene programe informatizacije i nabavu polica za odlaganje umjetnina, dio sredstava dodijeljen je programu Ivan Lacković Croata iz drugog kuta (radni naslov) u kojem bi filmskim zapisom dokumentarnog tipa skrenuli pozornost na humanu gestu donacije jednog od najeminentnijih umjetnika naivnog likovnog izraza druge polovice 20. stoljeća.

Dobivenim sredstvima muzej će raditi i na izdavanju publikacije Pregled kroz zbirke Donacije Ivana ILC (radni naslov) uz 90 obljetnicu rođenja i 25 obljetnicu Donacije Ivana Lackovića Croate.

Kako bi ukazao na vrijednost Donacije, a osim navedenog muzej će odraditi izložbu umirovljenog sveučilišnog profesora Marijana Jakubina, autora mnogih projekata, stručnih pedagoških publikacija, izložbi, radio i televizijskih emisija koji se u svojoj umjetničkoj djelatnosti bavio se slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću, što govori o njegovoj spomenutoj svestranosti, uz brojne sakralne cikluse na vitrajima, oltarne freske i ulja.

Sve navedene programe odobrene od strane Ministarstva kulture i medija podržat će i Grad Đurđevac koji je kontinuirana potpora kako za inozemne, tako i za domaće umjetnike te ostale aktivnosti muzeja koje su ga učinili prepoznatljivim i važnim kulturnim segmentom u kulturnom turizmu kontinentalne Hrvatske.

Izložba Hundertwassera i Hasegawe
Izložba Hundertwassera i Hasegawe // Foto: Grad Đurđevac
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti