Petak, 22. rujna 2023.

Ministrica Divjak vjeruje da će razredna nastava početi 11. svibnja

Roditelji djece od prvoga do četvrtog razreda mogu birati hoće li poslati djecu u školu ili će ih i dalje ostaviti da kod kuće prate nastavu

- Advertisement -

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak očekuje upute epidemiologa i vjeruje da će razredna nastava za učenike prvih do četvrtih razreda osnovne škole početi kako je i predviđeno 11. svibnja, a smatra da se zagrebački gradonačelnik mora pobrinuti da tako bude i u zagrebačkim školama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak za Dnevnik Nove TV da u Ministarstvu čekaju upute epidemiologa te kako vjeruje da će do 11. svibnja biti spremni za provođenje nastave u školama.

Stručnjake treba i dalje slušati, ali i razumjeti roditelje

- Advertisement -

Na pitanje tko će odgovarati ako se djeci koja tada krenu u školu “nešto dogodi” odgovorila je da “kako smo do sada slušali stručnjake tako moramo i nastaviti”. Roditelji djece od prvoga do četvrtog razreda mogu, naime, birati hoće li poslati djecu u školu ili će ih i dalje ostaviti da kod kuće prate nastavu.

Posjetila je da su stručnjaci predložili da razredna nastava u nižim razredima osnovne škole počne 11. svibnja i smatra kako je na nama je da se dobro pridržavamo uputa stručnjaka.

Ministrica je dodala kako svi moramo korak po korak osigurati uvjete i kada ih osiguramo sigurna je kako neće biti upitno da su škole sigurne. Divjak je rekla kako razumije i roditelje koji ne žele u prvo vrijeme slati djecu u školu.

“Ne možemo 11. svibnja krenuti s nastavom i vrtićima ako uvjeti neće biti osigurani”, ustvrdila je ministrica.

Kada je pak riječ o tome kako će se učitelji postaviti u situaciji ako će, primjerice, u jednom razredu deset učenika 11. svibnja doći u školu, a drugih deset će ostati kod kuće, Divjak je objasnila kako razredna nastava znači da učitelji imaju svoju normu kao i do sada te da oni u razredima neće izvoditi nastavu na daljinu, nego će to raditi netko drugi.

- Advertisement -

“Kao i kada imaju virozu, često je pola razreda u školi, pola kod kuće. I zadaću će provjeravati kao što je provjeravaju i inače kad ih nije duže bilo u školi. Razredna nastava znači da učiteljica radi svoju normu kao do sada i ima jednak broj učenika i ne izvodi nastavu na daljinu, to netko drugi radi”, rekla je Divjak.

Ponovila je da će se državna matura održati u lipnju – od 8. do 29. lipnja.

“Škole su prazne, a i inače kada se pisala matura učenici su bili udaljeni jedni od drugih. Uvjeti se osiguravaju i matura je završni čin za završne razrede, a gradivo drugoga polugodišta neće biti na maturi”, rekla je Divjak.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti