Subota, 15. lipnja 2024.

Ministrica Obuljen Koržinek: Svi festivali će se održati, model se još dogovara

Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima, rekla je ministrica

- Oglas -

O ljetnim festivalima i kulturnim događanjima u emisiji A sada Vlada govorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– I prošle smo godine omogućili festivale na otvorenom. Svi klasični festivali – Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zadarske večeri i ostali, održat će se, vjerujem u punom kapacitetu što se tiče publike jer će od 1. srpnja biti u uporabi digitalne zelene potvrde što će omogućiti organizatorima da pune gledališta – rekla je.

Ministrica je naglasila da će se organizirati i brojni muzički festivali.

- Oglas -

– Prošli tjedan smo na Vladi usvojili program potpora, između ostalog i za sektore kulturnih događanja, zajedno s turističkim događanjima i povremenim prometom – tri sektora kojima nije bio onemogućen rad odlukom, ali su u stvarnosti bili onemogućeni raditi. Dat ćemo im dodatnu financijsku podršku, kako bi ponovno mogli pokrenuti djelatnosti – istaknula je ministrica.

Kazala je kako se još dogovara način djelovanja i misli da će to biti hibridni model – ili će dijelovi gledališta biti za one koji neće moći ishoditi digitalnu potvrdu ili će veći dio programa biti uz predočenje digitalne potvrde, a manji za one koji ne mogu ispuniti uvjete.

– Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima. Svatko se može cijepiti, neki su preboljeli ili se mogu testirati brzim antigenskim testovima – rekla je Obuljen Koržinek te dodala kako je cijepljenje jedino što može zaustaviti pandemiju i jedini put prema normalnom životu.

Ministrica je rekla kako građani trebaju slušati znanstvenike i svoje liječnike, dati im puno povjerenje , a ne da se informiraju na društvenim mrežama i izvorima koji nisu pouzdani i čiji cilj nije informirati već slati neke druge poruke.

Također, ministrica je govorila i o tome koliko je kultura stradala u ovoj krizi.

- Oglas -

– Mi smo držali kulturu otvorenom, međutim kultura ovisi o okupljanju većeg broja ljudi. Još nije moguće izračunati koliki su gubici, ali za neke su stopostotni. Omogućili smo cijeli niz potpora – izravna i organizatorima i samostalnim umjetnicima, posebna programska sredstva, kredite poduzetnicima u kulturu. Već smo sada na preko 400 milijuna kuna u zadnjih 12 mjeseci. Zadnje je bilo u rebalansu – 58 milijuna kuna, od čega 52 za ponovno pokretanje aktivnosti i 6 milijuna samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima – rekla je Obuljen Koržinek.

Dodaje da su izravne potpore vezane za gubitak prihoda, ali, nažalost, mnogi umjetnici nisu mogli prikazati takav gubitak prihoda da bi se mogli kvalificirati za redovite potpore.

– Zato nam se činilo da je bolje osigurati dodatna programska sredstva, to su bili naši natječaji za digitalnu prilagodbu kulturnih sadržaja, kako bi svoj rad prezentirali u drugom obliku – kazala je.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti