Utorak, 18. siječnja 2022.

Mladen Kešer, SDP-ov kandidat za župana: ‘Kao sportaš, obnovit ću igrališta i stadione u našim općinama i gradovima’

Uoči nedjeljnih lokalnih izbora razgovarali smo s Mladenom Kešerom (SDP), kandidatom za župana Koprivničko-križevačke županije. Podsjetimo, za njegovu zamjenicu kandidatkinja je Sandra Sinjeri

Preporučujemo

Uoči nedjeljnih lokalnih izbora razgovarali smo s Mladenom Kešerom (SDP), kandidatom za župana Koprivničko-križevačke županije. Podsjetimo, za njegovu zamjenicu kandidatkinja je Sandra Sinjeri.

Portal Klikaj.hr vjerojatno je najsportskiji portal u regiji pa će naše čitatelje sigurno zanimati kako mislite pomoći sportu županije?

Otvorit ću veće investicije u rekreativni sport jer je to ulog u zdravlje, obnovit ćemo općinske i gradske stadione i igrališta i pripremiti ih da budu mjesta okupljanja mladih.

Današnji rekreativni sportovi prepušteni su na brigu i teret pojedincima i entuzijastima. Kao župan stavit ću se na raspolaganje tim ljudima kako bi zajedno odradili taj teški posao.

Kako ocjenjujete stanje malog i srednjeg poduzetništva u županiji? Potpomaže li aktualna županijska vlast u dovoljnoj mjeri obrtnike i poduzetnike, kakve su mogućnosti županije da pozitivno i stimulirajuće djelujete u tom smislu?

Pomaže, i to osobito kumove, stranačke pristaše i druge privilegirane. To ću radikalno promijeniti u smislu da će svi imati pristup prema kriterijima kvalitete svojih programa i kapaciteta da ih provedu. Nećemo diskriminirati, nego poticati na pozitivno ozračje natjecanja.

Kad govorimo o Koprivnici, imamo Centar kompetentnosti u sklopu Obrtničke škole i Enter koji upravlja inkubatorom kreativnih industrija i poduzetničkim inkubatorom. U kojoj mjeri po vama takve institucije pridonose razvoju županije, pomažu poduzetnicima i ima li po vama dodatnih potreba za takvim potpornim institucijama?

Iznimno je važno i dobro da postoji Centar. Nastojat ćemo dati mu svu moguću potporu. Povezati ga s vodećim europskim ustanovama ove vrste, koje imaju dokazana postignuća, kako bismo prenijeli primjere dobre prakse i usvojili ih kod nas. Izričito se zalažem za postojanje takvih institucija, ali moramo se potruditi da postanu ne samo formalno, nego i stvarno centri izvrsnosti i prenošenja najboljih mogućih postignuća, osobito u smislu zadovoljavanja potreba trgovačkih društava. Treba utjecati da svi steknu realno upotrebljiva znanja i vještine, koje će se odmah moći staviti u funkciju proizvodnje i poslovanja trgovačkih društava.

Vaš komentar na trenutnu situaciju i stanje u poljoprivredi i kakva tu poboljšanja vidite, na koji način može županija pomoći selu?

Poticanjem suradnje prije svega Podravke kao svakako vodećeg hrvatskog subjekta, ali i poduzeća značajnog u europskom okruženju. U dosegu kompetencija utjecati da se podudaraju potrebe za sirovinom na jednoj strani i struktura primarne proizvodnje na drugoj. Pri tomu razumljivo postići dijalog sa središnjim vlastima koje raspolažu s adekvatnim fondovima potpore. Mi ne možemo odlučivati, ali se možemo potruditi da se takvi procesi dogode i razviju. Ukazivat ćemo preko svih mogućih raspoloživih instrumenata, od naših zastupnika u Saboru Republike Hrvatske, ministarstvima i agencijama da se oblikuju instrumenti potpore koji će biti konkretno usklađeni s realnim potrebama prerađivača, a ne da služe nekim apstraktnim ciljevima, koji ne donose rezultate.

Da li ste preboljeli koronavirus ili iskusili samoizolaciju?

Prebolio sam koronavirus.

Komentar na organizaciju cijepljenja protiv Covida-19 i procijepljenost županijske populacije, dostupnost cjepiva, kako tu po vama stvari funkcioniraju. Kakva je po vama situacija u zdravstvenom sustavu, može li taj sustav biti bolji i organiziraniji, posebno ako se osvrnemo na dugove bolnice veledrogerijama?

Može. Tu ćemo od prvog dana pristupiti sanaciji stanja i vidjeti kako se može s postojećim sredstvima bolje raditi, a kako doći do novih sredstava.

Što je po vama potrebno da se Opća bolnica Koprivnica popuni adekvatnim kadrovima? Manjak je medicinskih sestara, nemamo stalnog urologa…

Potrebno je voditi razvojnu politiku, da bolnica dosegne viši stupanj razvoja. Vidimo da se u Hrvatskoj razvijaju mnoge privatne institucije. Ja to ne doživljavam kao konkurenciju, već kao mogućnost komplementarne suradnje. Treba težiti da se oko bolnice roje druge poliklinike i drugi oblici medicinskih usluga pa će i sama bolnica postati produktivnija. Utemeljenje novog medicinskog fakulteta u Zagrebu doživljavam kao mogućnost uspostave suradnje i dizanje ranga naše bolnice u suradnji s ovom znanstvenom institucijom. Treba uspostaviti i mogućnost međunarodne izobrazbe liječnika i sestara. Vidjeti kakva su EU sredstva raspoloživa. Konstantno obrazovanje kadrova i praćenje svjetskih trendova trebaju postati temelj razvoja i napretka. Pri tomu mislim i preispitati i vođenje bolnice u financijskom području, da se vidi koja su unapređenja moguća i kako to drugi rade.

U kojoj mjeri je županijska uprava spremna ulagati, osim u stručne kadrove, i u moderne medicinske dijagnostičke uređaje i u tom smislu slijediti suvremene trendove u zdravstvu te na taj način osigurati najbolju zdravstvenu skrb stanovnicima županije?

Županija će ulagati što je više moguće, ali ponavljam i tražiti druge javne izvore u Hrvatskoj, Europskoj uniji i u privatnom sektoru.

Kakvu izlaznost na lokalne izbore očekujete i predviđate, posebno s obzirom na pandemiju koja još uvijek traje?

Mislim da pandemija mora biti poticaj ljudima da u što većem broju izađu na izbore. To je prilika svih prilika da birači utječu na vlastitu budućnost. Nema druge niti bolje prilike. Računam na svijest i zrelost birača koji su svjesni da moraju preuzeti svoj dio građanske odgovornosti i primijeniti je ovim činom sudjelovanja u izborima. Time će postati legitimniji njihovi kritički zahtjevi upućeni prema političarima. Tko očekuje od političara poštenje, kvalitetu rada, odgovornost i brigu za opće dobro, mora se i sam tako ponašati, kao odgovoran građanin.

Što očekujete od ovih izbora, kad govorimo o rezultatima i glasovima birača, odnosno o broju osvojenih mandata u Županijskoj skupštini ?

Očekujem da ćemo biti u prilici preuzeti odgovornost za Županiju i sve naše snage staviti u funkciju poboljšanja svih aspekata života stanovnika naše Županije. Da budem precizniji,  očekujem 20 mandata jer će građani ovaj put birati promjene. Bit ću župan svih građana.

- Advertisement -

Najnovije objave