Četvrtak, 8. prosinca 2022.

‘Mladi čovjek u hrvatskom ruralnom prostoru’ kao tema sastanka Hrvatske zajednice županija

Župan Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Darko Koren istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, posebice u rješavanju izazova na terenu s kojima se županije suočavaju

Preporučujemo

U sklopu 24. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije, u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima održana je 64. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, izvijestila je Služba ureda župana.

Župan Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Darko Koren istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, posebice u rješavanju izazova na terenu s kojima se županije suočavaju.

– Kroz 2022. godinu poslali smo preko 40 mišljenja, uključili 72 službenika iz županijskog sustava u radna tijela resornih ministarstava, a preko 210 službenika uključeno je u radne skupine Hrvatske zajednice županija. Velik dio naših inicijativa ima odjeka u zakonskoj regulativi i sluha od strane nacionalne razine i na tome ćemo nastaviti raditi – rekao je župan Koren iz perspektive potpredsjednika Zajednice.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić prezentirao je planove Zajednice za 2023. godinu, među kojima je nastavak rada na promicanju interesa lokalne i regionalne samouprave na nacionalnoj i europskoj razini.

– Na pozitivne promjene u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a slijedom toga i na nacionalnoj razini, utjecat ćemo zajedničkim doprinosom s partnerskim institucijama, projektima i inicijativama, od onih koji su već u provedbi do onih koje planiramo započeti sljedeće godine – istaknuo je Marušić.

Europska komisija nedavno je odobrila hrvatski Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027., ključan za raspolaganje sredstvima iz europskih poljoprivrednih fondova, o čemu je govorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković te zahvalila na doprinosu Hrvatskoj zajednici županija.

– Hvala što su nam pomogli da u javnost dospije naša poruka o važnosti proizvodnje hrane, brisanja granica između urbanog i ruralnog prostora i o važnosti postignutog sporazuma partnerstva između cijele hrvatske poljoprivrede i cijelog hrvatskog društva – poručila je ministrica Vučković.

Dodavši kako je posebna pažnja posvećena utjecaju klimatskih nepogoda koja su zadesile županije, ministrica Vučković ujedno je naglasila potrebu ulaganja u mlade ljude u ruralnim sredinama i stočarstvo kao važan sektor, izdvojivši mala i srednja gospodarstva za koje smatra da su temelj oporavka hrvatskog ruralnog prostora.

Ministrica Vučković još je kazala kako su novih 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana poluga razvoju produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenju kvalitete života na ruralnim područjima. Za kraj je istaknula kako je Vlada Republike Hrvatske podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 posto na 20 posto, povećavši ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura.

Na prijedlog Koprivničko-križevačke županije, na dnevnom je redu bila i točka financiranja izgradnje ključne poljoprivredne infrastrukture, koju je prezentirao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu KKŽ Marijan Štimac.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti