Utorak, 28. rujna 2021.

Močilski župnik mons. Leonard Markač obilježio 45 godina misništva

Župnik Markač dobitnik je ovogodišnje nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo. Prije toga mons. Markač dobio je i medalju (1998. godine) te nagradu za životno djelo Grada Koprivnice 2016. godine

Preporučujemo

Monsinjor Leonard Markač, župnik u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama, u nedjelju, 11. srpnja, obilježio je 45 godina misništva.

Župnik Markač rođen je 31. listopada 1950. u Goričanu kao šesto od desetero djece što su ih Bogu i narodu podarili roditelji Gabrijel i Marija. Osnovnu školu pohađao je u rodnom Goričanu, a Klasičnu gimnaziju i Katolički bogoslovni fakultet završio je u Zagrebu.

Za prezbitera je zaređen 27. lipnja 1976., po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Mladu misu služio je u rodnom Goričanu dva tjedna kasnije, 11. srpnja.

Od jeseni iste godine dodijeljen je najprije za duhovnog pomoćnika, a potom i za kapelana u župu Selnica u Međimurju. Ondje je ostao do ožujka 1979. kada je premješten u Župu sv. Nikole biskupa u Koprivnici na službu župnog vikara. Ondje je radio sa župnikom i dekanom preč. Silvijem Brezovečkim sve do 8. rujna 1983. kada je osnovana župa u Močilama. Dekretom zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića imenovan je njezinim prvim župnikom te u njoj službuje i danas.

Mons. Leonard Markač, župnik u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama
Mons. Leonard Markač, župnik u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama // Foto: Zvonimir Markač

Mnogi će župljani posvjedočiti o predanom radu mons. Markača. Njegov senzibilitet za vrijedno i povijesno prepoznaje potrebu za očuvanjem i obnovom vrijednih sakralnih objekata. Svojim angažmanom i svesrdnom potporom župljana sustavno vraća svježinu i autentičnost župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao i kapeli Duha Svetoga na koprivničkom groblju te kapeli sv. Jožefa. Podigao je župni dvor te dao posve nove obrise hortikulturnom ambijentu čineći ga tako ugodnim prirodnim kutkom za dušu i tijelo. Također je sagradio i kapelu sv. Leopolda Mandića koja danas služi kao župna crkva novoosnovane istoimene župe, piše IKA.

Uz brojne materijalne radove u župi, mons. Markač ističe da je duhovni rast župe i župljana ipak na prvomu mjestu. Među prvima, osnovao je župni dječji zbor Zvončići koji djeluje sve do današnjih dana. Osim njih, osnovao je i župni mješoviti zbor Marija te zbor mladih Eshaton, župni Caritas te brojne druge pastoralne zajednice.

Župa Močile ističe se po prepoznatljivom župnom listu Močile čiji je župnik Markač glavni i odgovorni urednik. Izdao je sedam knjiga u kojima su sabrani i razgovori s poznatim crkvenim dostojanstvenicima, društvenim, kulturnim te sportskim djelatnicima. Na njegovu inicijativu organiziraju se brojna kulturna i društvena događanja u župi. Redovito spremno priskače u pomoć najugroženijima, siromašnima i zapostavljenima.

Župnik Markač dobitnik je ovogodišnje nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo. Prije toga mons. Markač dobio je i medalju (1998. godine) te nagradu za životno djelo Grada Koprivnice 2016. godine.

Najnovije objave