Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

Na 12 škola u Varaždinskoj županiji postavljene fotonaponske elektrane

U školama u Maruševcu, Klenovniku, Ivancu, Ludbregu, Petrijancu, Svetom Đurđu, Trnovcu i Vinici izgrađene su nove fotonaponske elektrane kapaciteta 25 kWh, dok je u Elektrostrojarskoj, Strojarskoj i prometnoj, Gospodarskoj i OŠ Sračinec dogradnjom povećan kapacitet s 10 na 35 kWh

- Advertisement -

Na 12 krovova osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Varaždinska županija postavljene su fotonaponske elektrane.

Riječ je o projektu “Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije” koji je sufinanciran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura.

Ukupna vrijednost projekta je 351.226,25 eura, pri čemu preostala sredstva osigurava Varaždinska županija. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

- Advertisement -
Svečanosti povodom završetka postavljanja fotonaponskih elektrana
Izvor fotografije: Varaždinska županija

“Ponekad nam se mora dogoditi krizna situacija da bi se počeli baviti tom problematikom ili temom. To nam se dogodilo prošle godine s rastom cijena energenata, električne energije i plina. Da nije bilo Vladinih mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena, ti računi bili bi tri puta veći odnosno 300 posto. Od ovih 12 škola koliko ih je uključeno u projekt, na njih osam izgrađene su nove fotonaponske elektrane kapaciteta 25 kWh i to u Maruševcu, Klenovniku, Ivancu, Ludbregu, Petrijancu, Svetom Đurđu, Trnovcu i Vinici, dok je na četiri škole koje već imaju fotonaponske elektrane (Elektrostrojarska, Strojarska i prometna, Gospodarska i OŠ Sračinec) dogradnjom povećan kapacitet s 10 na 35 kWh”, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak te dodao kako će uštedu sredstava prenamijeniti u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području Varaždinske županije.

Također, podsjetio je kako je upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport osmislio projekt Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno, u svrhu određenog vida ekološke proizvodnje vlastite energije, a najavio je i cijeli niz investicija u školstvu, na korist svih učenika koji su zalog za budućnost Varaždinske županije.

Ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec iz Maruševca Tomislav Vincek rekao je kako se puštanjem u pogon solarne elektrane slijedi filozofija Varaždinske županije – digitalno i zeleno razmišljanje.

“Svojim praktičnim primjerom djeci možemo pokazati da zelene tehnologije nisu nešto što je daleko, da se ne radi o dalekoj budućnosti, nego o nečemu što je danas ovdje i prisutno među nama”, rekao je ravnatelj Vincek.

Svečanosti povodom završetka postavljanja fotonaponskih elektrana
Izvor fotografije: Varaždinska županija

Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek naglasio je kako obnovljive energije imaju univerzalnu primjenu na održivi razvoj, zaštitu okoliša i proizvodnju energije.

- Advertisement -

“Ukupno na energiju godišnje trošimo oko milijun i 600 tisuća eura i ovakvi projekti će sigurno doprinijeti da ti troškovi budu manji, a ono što će se uštedjeti ići će za razvoj novih programa”, naglasio je pročelnik Huđek.

Zadovoljstvo projektom nije krio ni načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

“Drago mi je što je Varaždinska županija osigurala preko 350 tisuća eura za financiranje ovog projekta koji još jednom pokazuje njezinu predanost u zaštiti okoliša. Ulaganja u solarne elektrane sigurne su investicije malog rizika, a u ovom konkretnom slučaju učenje o obnovljivim izvorima energije pomaže učenicima, ali i javnosti u razvijanju svijesti o okolišu i održivom razvoju. Zahvaljujući solarnoj elektrani škola „Gustav Krklec“ Maruševec na godišnjoj razni uštedjeti oko 6,5 tisuća eura na troškovima električne energije koje će moći usmjeriti za druge potrebe”, rekao je načelnik Klapša podsjetivši kako Općina Maruševec zajedno s Varaždinskom županijom godišnje ulaže oko 30 tisuća eura za potrebne investicije u i oko školskih objekata na maruševečkom području.

Svečanosti povodom završetka postavljanja fotonaponskih elektrana u školama prisustvovali su i Zdenko Đula, direktor HEP ODS Elektra Varaždin, ravnatelji škola koje su uključene u taj projekt te drugi uzvanici, dok su program svojim nastupom uveličali učenici OŠ Gustav Krklec Maruševec.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti