Srijeda, 21. veljače 2024.

Na novigradskom groblju Sveta Klara obnovljeno raspelo

Također, u parku Pod lipama s vrha pila skinut je kip Presvetog Trojstva te je prebačen u radionicu restauratora Bešvira

- Oglas -

Na groblju Sveta Klara u Novigradu Podravskom obnovljeno je raspelo pokraj spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća.

Na podnožju su stavljene nove granitne plohe, obnovljena je ploča s tekstom i korpus Krista, dok je sve ostalo, uključujući i križ, potpuno novo.

Također, u parku Pod lipama s vrha pila skinut je kip Presvetog Trojstva te je prebačen u radionicu restauratora Bešvira. Restaurirat će se, konzervirati i popraviti kip, stup i ograda.

- Oglas -
Pil u parku Pod lipama u Novigradu Podravskom
Pil u parku Pod lipama u Novigradu Podravskom // Foto: Općina Novigrad Podravski

“Bilo je krajnje vrijeme da se ovo obavi jer je pil izložen atmosferskim uvjetima i nedovoljno zaštićen te u prilično lošem stanju. Isto tako, nagnut je i slabo učvršćen pa je prijetila opasnost od rušenja, a u parku je često puno djece s pratnjom radi obližnjeg igrališta”, istaknuo je općinski načelnik Zdravko Brljek.

Pil u parku Pod lipama u Novigradu Podravskom
Pil u parku Pod lipama u Novigradu Podravskom // Foto: Općina Novigrad Podravski

Za cjelokupni posao restauracije i popravka potrebno je oko sedam do osam mjeseci pa se planira da će u proljeće 2023. Presveto Trojstvo u punom sjaju stajati na starom mjestu i ponovno čuvati park i ljude u njemu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti