Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Na Spomen području Danica obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je važnost obilježavanja ovog događaja jer se na taj način prisjećamo svih onih koji su platili veliku žrtvu tijekom Drugog svjetskog rata samo zato što su bili drugačiji

- Oglas -

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava na današnji dan, 27. siječnja, na Spomen području Danica u Koprivnici položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve.

Počast žrtvama odale su delegacije Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, Židovske općine Koprivnica, Udruge antifašističkih boraca i antifašista te učenika koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’.

Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je važnost obilježavanja ovog događaja jer se na taj način prisjećamo svih onih koji su platili veliku žrtvu tijekom Drugog svjetskog rata samo zato što su bili drugačiji.

- Oglas -

– Danas se prisjećamo svih onih ljudi koji su bili nažalost različiti svojom rasom, vjerom, uvjerenjima, koji su pretrpjeli mnogo boli i patnje te na kraju i izgubili živote. Obilježavamo holokaust, jednu od najvećih sramota u povijesti ljudskoga roda i upravo svi vi ovdje, sve ono što radimo da ih se prisjetimo, je najbolji put da damo ono malo od sebe da se takve strašne stvari više nikada ne ponove – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Okupljenima se obratila i predsjednica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc Janjanin.

– Svi mi očito nismo dobri slušači i ne učimo dobro. Ne učimo ono što nam povijest tako zorno predočuje stalno. Povijest koja je faktički živa, tu je, ne učimo od nje. Ratovi koji su započeli ne prestaju, novi ratovi se otvaraju, ponovno slike jada, tuge, užasa i boli – kazala je Švarc Janjanin.

Dr. Sanja Švarc Janjanin
Dr. Sanja Švarc Janjanin (u sredini) // Foto: koprivnica.hr

Uime Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo je važnost obilježavanja događaja iz prošlosti koje su utjecale na čovječanstvo.

– Okupili smo se ovdje da pošaljemo poruku našim sugrađanima, a i mladim generacijama, da nema mjesta u našem demokratskom društvu nasilju, govoru mržnje i prema vjeroispovijesti, i prema nacionalnosti, prema boji kože, a i prema spolnoj orijentaciji – rekao je zamjenik župana Ljubić.

- Oglas -

Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25.travnja 1941. gdje je bio premlaćen i ranjen te početkom kolovoza otpremljen u Gospić, odnosno Jadnovo, gdje je navodno (prema službenoj smrtovnici 31. kolovoza 1941.) ubijen, odnosno likvidiran među prvim žrtvama fašističkog terora.

Holokaust za cijelu koprivničku židovsku zajednicu tj. koprivničku kristalnu noć dogodio se 22/23.srpnja 1941. godine kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u koncentracijski logor Danicu, a već sutradan vlakom u tek otvoreni logor Jasenovac, potom Auschwitz, Loborgrad i ostale. Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996.godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 1945. i oslobođenje preživjelih logoraša.

Spomen područje Danica u ovom obliku postoji od 1981. godine, a djelo je arhitekta Lenka Pleštine. Dana 15. travnja 2019. godine proglašeno je Kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti