Četvrtak, 27. siječnja 2022.

Načelnik Vrbanić: Petica za transparentnost proračuna samo je nastavak naše financijske odgovornosti

Valja podsjetiti da su počeli s najnižom ocjenom, nulom, 2015. godine, a u prethodnom mandatu aktualnog načelnika Franje Vrbanića Općina je došla do najviše ocjene, petice

Preporučujemo

Općina Veliki Bukovec nastavlja s financijskom odgovornošću prema građanima te je i ove godine dobila najvišu ocjenu za proračunsku transparentnost u istraživanju Instituta za javne financije.

Valja podsjetiti da su počeli s najnižom ocjenom, nulom, 2015. godine, a u prethodnom mandatu aktualnog načelnika Franje Vrbanića Općina je došla do najviše ocjene, petice.

– Nastavljamo našu financijsku odgovornost. Prvu godinu prethodnog mandata ocjena je bila trojka pa četvorka i sada, treću godinu zaredom, petica. Transparentnost općinskih financija poboljšavat ćemo i dalje u vidu zakonskih odredbi, nadograđivat ćemo tako da ljudima, ali i financijskim institucijama koje nas prate budu dostupne informacije. Sve je to dio dinamike aktivnosti u općini, u komunikaciji s građanima. Naši građani zaslužuju transparentnost jer i sredstva koja oni uplaćuju u proračun omogućavaju realizaciju brojnih projekata – poručio je načelnik Vrbanić nakon objave rezultata proračunske transparentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj za razdoblje od studenog 2020. do travnja 2021. godine.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, ističu iz Instituta.

Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021. i proračunski vodič za građane za 2021.

U sedam ciklusa istraživanja, prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica porasla je s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu, poručili su iz Institut za javne financije.

- Advertisement -

Najnovije objave