Petak, 19. kolovoza 2022.

Novi toplinski val pogodio Europu, temperature preko 40 stupnjeva

Sve češća pojava toplinskih valova izravna je posljedica klimatskih promjena, kažu znanstvenici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova

Preporučujemo

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplinskog vala, živa u termometru se u ponedjeljak opet popela na neuobičajeno visoku razinu na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzijeva stupnja, i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplinskih valova izravna je posljedica klimatskih promjena, kažu znanstvenici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

U Španjolskoj je najviša temperatura, 43,3 Celzijeva stupnja, izmjerena u Candeledi, u središtu, objavila je španjolska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u središtu, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stupnja.

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, ‘sasvim je neuobičajen’ u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta.

“Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi ‘potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova”, dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47,4 stupnja izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stupnja.

Toplinski val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 Celzijevih stupnjeva a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.

Vrhunac ovog vala najvjerojatnije će biti ‘između subote i utorka’ 19. srpnja, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijeva stupnja, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narančasto upozorenje za ‘ekstremne vrućine’ od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stupnjeva.

I u Hrvatskoj će od srijede biti sunčanije i osjetno toplije. Do kraja radnog tjedna – na Jadranu i dulje – ponovno će dominirati vrućina pa raste vjerojatnost pojave novog toplinskog vala, osobito za vikend na Jadranu, gdje će noću i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju pak sjeverozapadni vjetar, uz obalu zapadni i jugozapadni.

“Valja spomenuti kako će na kopnu u petak opet biti nestabilnije, uz mogućnost lokalnih pljuskova, a za vikend i malo manje toplo”, istaknula je u HRT-ovoj emisiji Vrijeme Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- Advertisement -

Najnovije objave