Utorak, 6. lipnja 2023.

Objavljena lista najsretnijih zemalja u 2022. godini: Hrvatska iza Slovenije, ali i Srbije

FIinska je ponovo najsretnija zemlja za život na svijetu, čime je obranila titulu četvrti put zaredom

FIinska je ponovo najsretnija zemlja za život na svijetu, čime je obranila titulu četvrti put zaredom, s ukupnom ocjenom od 7842 boda. Hrvatska se našla na 59. mjestu, od ukupno 149 zemalja s popisa, piše Index.hr.

Na listi najsretnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mjesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku s općim osjećajem blagostanja.

Afganistan najmanje sretna zemlja na svijetu 

Nakon Finske, slijede Danska sa 7620, Švicarska sa 7571, Island sa 7554, Nizozemska 7464, Norveška sa 7392 i Švedska sa 7363 boda. Najmanje sretna zemlja na svijetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mjestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

Među posljednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Iz regije najbolje plasirana Slovenija

Što se tiče susjedstva, najbolje plasirana zemlja iz regije je Slovenija na 29. mjestu, Srbija je na 47. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 63. mjestu. Nakon njih slijede Crna Gora i Sjeverna Makedonija na 71., odnosno 92. mjestu.

Kako bi odredili najsretniju zemlju na svijetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija. Kategorije su bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vijek. Pored toga, tu su i sloboda donošenja vlastitih životnih izbora, velikodušnost populacije, kao i razina korupcije.

Foto: Ilustracija

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti