Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Oboljelo jednoipolgodišnje dijete, ogulinski odjel pedijatrije zatvoren

Dijete je u pratnji majke odmah upućeno u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te su naložene analize na koronavirus i za majku i za druge članove obitelji

- Advertisement -

U Plaškom kod Ogulina od koronavirusa oboljelo je jednoipolgodišnje dijete zbog čega je zatvoren odjel pedijatrije ogulinske bolnice na koji ga je majka sinoć dovela, a poduzete su i sve mjere za sprječavanje širenja bolesti, doznaje se u utorak iz te bolnice.

Dijete je u pratnji majke odmah upućeno u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te su naložene analize na koronavirus i za majku i za druge članove obitelji.

Epidemiološka služba HZJZ-a Karlovačke županije utvrđuje njihove kontakte i svi će dobiti mjere samoizolacije, rekla je Hini epidemiologinja Biserka Hranilović.

- Advertisement -

Zbog tog slučaja zatvorena ogulinska pedijatrija, a u izolaciji su dva pedijatra, šest medicinskih sestara i jedna spremačica koji su bili u kontaktu s djetetom.

Bolesna se djeca do daljnjega upućuju u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu ili objedinjeni hitni bolnički prijam Opće bolnice Karlovac.

“Kada se vidjelo da će skrb o djeci zbog samoizolacije pedijatara biti neadekvatna ogulinska i karlovačka bolnica dogovorile su suradnju i sve je danas usklađeno”, rekla je Hranilović.

Zorko: Sve je pod kontrolom

Ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko rekao je iz samoizolacije za Hinu da je “sve pod kontrolom i sve je organizirano” te je naglasio da su svi ogulinski slučajevi potpuno nevezani.

- Advertisement -

Dijete je s obitelji doselilo prije mjesec dana iz Zagreba u Plaško te se utvrđuju njihovi kontakti. Prvi se muškarac zarazio izvan Županije od oboljelog koji je uvezao bolest iz susjedne zemlje, druga i trećeoboljela su vezane na ogulinsku crkvu, a dijete je priča za sebe koja se tek utvrđuje, rekao je.

U Karlovačkoj županiji do sada je 25 osoba zaraženo koronavirusom, jedna osoba je preminula. Ukupno je do sada testirano 400 osoba, čekaju se nalazi za 31 osobu. U posljednja 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U povodu novog slučaja ali i lijepog vremena te uskršnjih blagdana Hranilović je posebno naglasila da se ne smije za blagdane zanemari provođenje mjera fizičke distance kao i da se Uskrs treba proslaviti u najužem krugu obitelji i bez okupljanja šire obitelji.

Stožer apelira na sve građane da fizičke kontakte svedu na najmanju moguću mjeru. “Bit će prilika za druženje, a sada je najbitnije da se poštuju propisane sigurnosne mjere kako bi očuvali sebe i svoje najmilije”, poručuju.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti