Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Od raka vrata maternice u Hrvatskoj godišnje umre 120 žena

Svjetska zdravstvena organizacija je pak kao cilj postavila nestanak bolesti raka vrata maternice do kraja 2030. godine

- Oglas -

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 230 žena, umre ih oko 120, a veliki broj oboljenja mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima, istaknuto je u petak na tribini za mlade Biser mudrosti – Druga prilika.

Skup održan u prostoru Tribine Grada Zagreba u povodu Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice, zajednički su organizirali Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Udruga Sve za nju, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić pozvala je mlade djevojke da redovito barem jednom godišnje odu na ginekološki pregled jer im on može spasiti život, da se cijepe te da se u spolnom životu ponašaju odgovorno.

- Oglas -

Zamjenica pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević navela je da se mladi do svoje 25. godine, ukoliko im roditelji nisu dopustili ili omogućili redovito cijepljenje protiv HPV-a, mogu besplatno cijepiti kod obiteljskih liječnika te u zagrebačkom Centru za mlade.

Istaknula je da procijepljenost u Zagrebu trenutačno iznosi 40 posto, a cilj je postići barem 70 posto.

Najveća procijepljenost protiv HPV-a bilježi se u Norveškoj, na Islandu, u Kanadi i Australiji.

Svjetska zdravstvena organizacija je pak kao cilj postavila nestanak bolesti raka vrata maternice do kraja 2030. godine.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti