Subota, 18. svibnja 2024.

Od sutra prestaje obveza paljenja dnevnih svjetala na motornim vozilima

Na vozilima u prometu na cestu noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i slučajevima smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla

- Oglas -

Od ponedjeljka, 1. travnja, prestaje zakonska obveza kojom za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda, koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, pošto je odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da svjetla na motociklima i mopedima moraju biti upaljena tijekom cijele godine.

Kazna za nepridržavanje navedenih odredbi, propisana istim člankom istoga zakona iznosi 30 eura.

- Oglas -

Potrebno je napomenuti da na vozilima u prometu na cestu noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i slučajevima smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla.

Biciklisti i vozači osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti