Srijeda, 20. listopada 2021.

Odlična zabava na Križevačkom velikom spravišču

Centralni događaj bila je predstava „Pomirba kalničkih šljivara i križevačkih purgera“ u kojoj su brojni posjetitelji uživali u još jednom scenskom prikazu legende

Preporučujemo

Najveća kulturna manifestacija križevačkoga kraja, Križevačko veliko spravišče, službeno je otvoreno u petak, 3. rujna, izvijestio je Grad Križevci na svojim stranicama.

Dan je započeo keramičkom radionicom izrade bilikuma, izložbom crteža i stihova Zvonimira Baloga „Tko se čega boji“, građani su se mogli voziti prigorskom kočijom i kolima te pogledati Spravišče iz balona na vrući zrak.

U organizaciji portala prigorski.hr održan je Mali prvi pljesak, natjecanje malih pjevača, na kojem je kod najmanjih pjevača najbolja bila Klara Ježić dok je u kategoriji pjevača starosti 12 do 18 godina najbolja bila Lucija Pleša, druga je bila Sabina Šamec, a treća Antonia Žepec. Nagrade su pripremili Grafocentar, Tinktura i portal Prigorski.hr, a u sklopu programa nastupila je i Antonija Šola. Prije samih nastupa, gradonačelnik Mario Rajn predao je ključ grada dječjoj gradonačelnici Ivi Novosel u nazočnosti ostalih članova Dječjeg gradskog vijeća Grada Križevaca te ih pozvao da ispune grad dječjim smijehom i veseljem.

Križevačko veliko spravišče
Predaja ključeva grada // Foto: Grad Križevci

Centralni događaj bila je predstava „Pomirba kalničkih šljivara i križevačkih purgera“ u kojoj su brojni posjetitelji uživali u još jednom scenskom prikazu legende, a i ove godine publika je zajedno s glumcima sudjelovala u zdravicama po regulama Križevačkih štatuta. Svojim dolaskom, otvorenje Križevačkog velikog spravišča uveličali su državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Tomislav Sohora, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, predstavnici gradova prijatelja iz Reane del Rojale, Čitluka i Paga, vijećnici Gradskog vijeća Grada Križevaca i pokrovitelji koje su dočekali gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Prvi dan 53. Križevačkog velikog spravišča završio je koncertom Vanne na glavnoj pozornici i nastupom DJ-a Marija Kovača u dvorištu Galerije K2.

Križevačko veliko spravišče
Brojni građani uživali su u programu // Foto: Grad Križevci

Drugi dan 53. Križevačkog velikog spravišča krenuo je već u jutarnjim satima. U organizaciji AMK Križevci te uz podršku Policijske postaje Križevci i Grada Križevaca održana je akcija „Sigurno i vješto u prometu“.

U isto vrijeme u organizaciji Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci održana je još jedna Tržnica knjiga koja je okupila brojne ljubitelje knjiga. Održana je i radionica izrade lutaka i plakata na Nemčićevom trgu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dok su se na Strossmayerovom trgu veliki i mali mogli okušati u Križevačkim igrama starih sportova koje je pripremilo Društvo sportske rekreacije Križevci.

Svim posjetiteljima bila je omogućena besplatna tura Spraviščem uz stručno vodstvo vodiča, a svi kreativci mogli su se uključiti u kreativnu radionicu za odrasle koju je pripremila Jadranka Šogorić.

Križevačko veliko spravišče
Križevačko veliko spravišče // Foto: Grad Križevci

Gradski muzej Križevci i danas je provodio radionicu izrade bilikuma uz vodstvo Kristine Vuković u kojoj su uživali i veliki i mali.

U popodnevnom programu Gradski puhački orkestar Križevci održao je tradicionalni POOHfest – nastup puhačkih orkestara, dok su Križevačke mažoretkinje predstavile svoje kreativne koreografije. Križevačka astronomska udruga omogućila je promatranje sunca na Nemčićevom trgu s dva teleskopa preko dvije vrste filtera.

U sklopu KUFER festivala, koji organizira Udruga K.V.A.R.K., održan je klaunski show „Klaun Ludek“ i žonglerski show „Kesten i papaja“ koji je oduševio brojnu djecu.

Na ovogodišnje Spravišče došle su brojne hrvatske povijesne postrojbe – Hrvatski sokol Vinkovci, Hrvatski sokol Osijek, Gradska straža Požega, Varaždinska građanska garda i Narodna garda Samobor koje su se zajedno s Križevačkom djevojačkom stražom postrojile na Strossmayerovom trgu i predale prijavak zamjeniku gradonačelnika Danijelu Šašku. Nakon predstavljanja postrojbi održano je i pucanje iz križevačkog topa.

Križevačko veliko spravišče
Križevačko veliko spravišče // Foto: Grad Križevci

Dan je završio s Večeri vina i čvaraka na kojoj su posjetitelji uz tamburaše mogli uživati u kvalitetnim domaćim vinima i čvarcima, u dvorištu Galerije K2 održan je nastup DJ-a Ivana Šimoneka, a na glavnoj pozornici na Strossmayerovom trgu održan je koncert Slavonskih lola.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo, zlatni pokrovitelji tvrtke KTC d.d. i Radnik d.d., a financijsku podršku pružili su i Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Strojrem d.o.o., Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Robin d.o.o., Poljocentar d.o.o. i Salon vjenčanica Ana.

Cijeli program možete vidjeti OVDJE.

Križevačko veliko spravišče
Križevačko veliko spravišče // Foto: Grad Križevci

Najnovije objave