Utorak, 21. svibnja 2024.

ODLUKA VLADE Evo koliko će od utorka koštati litra benzina, dizela i plavog dizela

- Oglas -

Posljednja uredba o zamrzavanju cijena naftnih derivata – Eurosupera 95 na 11,37 kuna po litri, Eurodizela na 11,29 kuna po litri te plavog dizela na 6,5 kuna po litri, koju je Vlada donijela na telefonskoj sjednici 7. veljače, istječe u ponoć.

Na današnjoj, pak, sjednici Vlade održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, donijeta je odluka o novom “zamrzavanju” cijena naftnih derivata, ali na višim iznosima.

– Bez bilo kakvih Vladinih mjera, sutra bi cijena za dizelsko gorivo iznosila 13,71 kunu, a za benzinsko 13,28 kuna. Radi se o rekordno visokim razinama cijena. Uvodimo novi koncept – smanjujemo trošarine i marže. Ako bismo išli s fiksiranjem maloprodajne cijene, poslovalo bi se s gubitkom, ta opcija da naši građani nisu u mogućnosti kupiti naftne derivate nije bila opcija. Omogućit ćemo distributerima daljnje poslovanje fiksiranjem ukupne marže za dizelsko i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kuna po litri za plavi dizel. Na rok od 90 dana smanjit ćemo iznose trošarina – rekao je premijer Andrej Plenković.

- Oglas -

Rast po litri goriva uspjet će se ovime zadržati na porastu u rasponu od 80 do 1,20 lipe uz iznimku plavog dizela, dodao je premijer.

Po novoj Vladinoj uredbi cijena benzina će biti fiksirana na 12,19 kuna, a dizela na 12,53 kune. Litra plavog dizela će iznositi 8,04 kune.

U susjednoj Mađarskoj cijena benzina i dizela danas je 9,50 kuna! U Hrvatskoj od utorka više od 12 kuna po litri, i to s državnom intervencijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti