Srijeda, 28. veljače 2024.

Održani sportski susreti osnovnih škola iz Gole i mađarskog Berzenca

Učiteljica Žuža Zabjan iz OŠ Gola i učiteljica Klara Kovacs iz PŠ Vizvar tijekom cijelog druženja su prevodile i na taj način osigurale komunikaciju učenika i djelatnika

- Oglas -

Da u sportu ne postoje jezične barijere, dokaz su i osnovne škole iz Gole u Republici Hrvatskoj i Berzenca u Republici Mađarskoj.

Ove školske godine OŠ Gola izašla je iz okvira domovine i ostvarila je suradnju s osnovnom školom izvan granica Republike Hrvatske.

Gola se nalazi na samoj granici s Republikom Mađarskom i bilo bi šteta ne povezati učenike i djelatnike dviju škola koje su udaljene samo devet kilometara.

- Oglas -

Nastavak prekogranične suradnje i prvi susret za učenike i djelatnike dviju škola, OŠ Gola i Általános iskola „Kavulák János“ Berzence Republika Mađarska, održan je 24. svibnja 2023. godine i to u znaku sporta. Zbog jezičnih barijera, dvije ravnateljice dogovorile su da prvo druženje učenika i djelatnika bude u znaku sporta, jer „Sport ne poznaje granice“.

A u sportu su pravila ista u svim državama.

OŠ Gola
Foto: OŠ Gola

OŠ Gola ugostila je 40 učenika 7. i 8. razreda škole iz Berzenca koji su bili u pratnji svojih učitelja i ravnateljice Andreje Tóthné Szilvási. Pridružile su im se i dvije učiteljice iz PŠ Vizvar, također iz Republike Mađarske. Zanimljivost je bila što su učenici i učitelji došli biciklima od Berzenca do Gole. Trebalo im je samo pola sata.

Gosti su razgledali prostorije matične škole, sportsku dvoranu i novo igralište. Bili su oduševljeni lijepo uređenom školom i sportskim terenima. Održani su sportski susreti u muškom i ženskom futsalu. Nakon sportskog druženja gosti su počašćeni u blagovaonici škole.

Učiteljica Žuža Zabjan iz OŠ Gola i učiteljica Klara Kovacs iz PŠ Vizvar tijekom cijelog druženja su prevodile i na taj način osigurale komunikaciju učenika i djelatnika dviju škola s različitog govornog područja.

- Oglas -

Ravnateljica OŠ Gola Violeta Pranjić druženje s kolegicama i kolegama iz Republike Mađarske nastavila je u svom uredu dogovorivši daljnju suradnju za sljedeću školsku godinu.

Susretu se pridružio i načelnik Općine Gola dr. Stjepan Milinković. Pozdravio je sve učenike i djelatnike iz Republike Mađarske te čestitao ravnateljicama na pokretanju suradnje dviju škola.

Ovakvi međunarodni susreti veoma su korisni za razvoj prijateljstva, tolerancije i pozitivnih međuljudskih stavova.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti