Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Osiguranje utakmice između Dinama i Hajduka u brojkama: ‘Bilo je uhićenih, ali nije bilo sigurnosnih izgreda’

Stožer Ravnateljstva policije zadovoljan je tijekom provedbe mjera osiguranja

Preporučujemo

U subotu je na zagrebačkom stadionu Maksimiru odigrana visokorizična nogometna utakmica Superkupa između Dinama i Hajduka koju je s tribina pratilo oko 18.000 gledatelja, od kojih oko 2000 gostujućih.

Sigurnosne pripreme oko osiguranja susreta intenzivno su se odvijale u proteklim tjednima, a na sigurnosnom sastanku klubova, HNS-a i policije zaključeno je kako su klubovi, u suradnji sa svojim navijačima, poduzeli sve potrebne aktivnosti i ispunili predviđene obveze za održavanje ovog susreta.

Ravnateljstvo policije je kroz uspostavljeni stožer za osiguranje utakmica visokog rizika preuzelo koordinativnu ulogu te je tako Policijska uprava zagrebačka, u suradnji s drugim policijskim upravama, organizirano provela prihvat i povratak gostujućih navijača na utakmicu kako vozilima, tako i organiziranim vlakom, istaknuto je na internetskim stranicama policije.

Postupanje policije

Preventivno postupanje splitske policije prilikom polaska navijača iz Splita, rezultiralo je privođenjem dvije osobe (maloljetnika i 19-godišnjaka) u službene prostorije Policijske uprave splitsko-dalmatinske i to zbog posjedovanja pirotehnike.

Prije početka same utakmice u zoni stadiona Maksimir privedena su dvojica domaćih navijača, 26-godišnjak i maloljetnik, zbog posjedovanja droge i pirotehnike.

Do kraja prvog poluvremena odigravanja susreta privedeno je još pet domaćih navijača. Trojica navijača privedena su zbog zloporabe droge, od kojih dva 18-godišnjaka i jedan 26-godišnjak, dok su dvojica privedena zbog posjedovanja pirotehnike (maloljetnik i 21-godišnjak).

Iz redova gostujućih navijača do kraja prvog poluvremena privedeno je ukupno 10 osoba i to dvojica zbog posjedovanja droge (maloljetnik i 43-godišnjak), petorica zbog pirotehnike (maloljetnik, dvojica 18-godišnjaka i dvojica 21-godišnjaka), dvojica zbog alkoholiziranosti (43-godišnjak i 45-godišnjak) i 24-godišnjak nad kojom je uporabljena tjelesna snaga i sredstva za vezivanje zbog pokušaja nedozvoljenog ulaska na stadion.

U nastavku odigravanja susreta te nakon susreta te prilikom povratka gostujućih navijača vlakom ili kolonom u preprati nije bilo potrebe za postupanjem policajaca.

Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja u odnosu svih 19 osoba (dvoje na području PU splitsko-dalmatinske te 17 na području PU zagrebačke) dvojica sa splitskog područja su uz optužne prijedloge dovedena na nadležni prekršajni sud, dok su u odnosu na slučajeve sa zagrebačkog područja osmorica dovedena na nadležni prekršajni sud, protiv sedmorice je podnijet optužni prijedlog redovnim putem, upućena je jedna obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb, dok u jednom slučaju nisu potvrđene sumnje u protupravno ponašanje.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su, uz veći angažman, svi rodovi policije – posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije, temeljne i prometne te kriminalističke policije, uz zračnu potporu službenog policijskog helikoptera.

Zadovoljni provedenim, slijedi detaljna analiza

Stožer Ravnateljstva policije zadovoljan je tijekom provedbe mjera osiguranja, a nakon iniciranja intenzivnije komunikacije između HNS-a, klubova i policije, kako su na suradnju pozvali sve one koji svojim odgovornostima mogu utjecati na sigurnost prilikom održavanja nogometnih susreta koji su ocijenjeni visokorizičnima.

Budući da je protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika – koji jasno propisuje hodogram nadležnosti i postupanja HNS-a, klubova i policije – u završnoj fazi pripreme, u narednim danima će se detaljno analizirati postupanja svih dionika subotnje utakmice, a kako bi se u budući protokol unijela optimalna rješenja za provedbu osiguranja svih budućih visokorizičnih susreta.

“Zaključno se na angažmanu zahvaljujemo svima koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli da ovaj nogometni susret sa sigurnosnog stajališta protekne sigurno za posjetitelje, a za građane uz što manje ometanja svakodnevnih aktivnosti. Građanima se zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju”, zaključili su iz zagrebačke policije.

- Advertisement -

Najnovije objave