Nedjelja, 25. veljače 2024.

Osnovano Društvo prijatelja Đurđevačkih pijesaka

Grad Đurđevac već dugo ima inicijative za čuvanje bioraznolikosti našeg prostora, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković

- Oglas -

Đurđevac je bogatiji za još jednu udrugu. Naime, osnovano je Društvo prijatelja Đurđevačkih pijesaka kako bi se čuvao i štitio za Đurđevac zaštićen i važan biološki, geološki, socio-ekološki i turistički prostor.

Također, Društvo ima za cilj poticati srednjoškolce, studente i zainteresiranu javnost, da ga preko stručnih, znanstvenih radionica i znanstvenih, diplomskih radova i doktorskih disertacija, stave u središte svojega znanstvenog interesa.

Osnivačka skupština Društva prijatelja Đurđevačkih pijesaka
Izvor fotografije: djurdjevac.hr

Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Đurđevčanin Bruno Tomljenović, dipl. ing. na Zavodu za geologiju i geološko inženjerstvo Rudarsko geološko naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Oglas -

Tajnik društva je Martin Mahović, a članovi upravnog odbora su Valentina Štefoković, Marin Ferderber, Irena Tišljar, Danijel Domišljanović i Mario Fuček.

Za predsjednika nadzornog odbora izabran je Želimir Hrvatić, a članice Božica Jelušić i Lidija Galović.

Osnivačka skupština Društva prijatelja Đurđevačkih pijesaka
Izvor fotografije: djurdjevac.hr

“Danas je više nego ikad važno čuvanje prirode. Mi na kućnom pragu imamo nešto posebno i geografski i botanički što moramo čuvati. Grad Đurđevac ima ambiciju financirati znanstvene radove i doktorske disertacije, vezane uz njihovu zaštitu i posebnost, pa pozivam sve zainteresirane u akademskoj zajednici da nam se jave, da stvaramo znanstvenu literaturu i podlogu za apliciranje za sredstva za čuvanje Pijesaka”, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Čestitke članovima osnivačke skupštine i novom vodstvu uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

“Grad Đurđevac već dugo ima inicijative za čuvanje bioraznolikosti našeg prostora. Predlažemo promjenu strategije zaštićenih dijelova prirode s ciljem da rijeku Dravu, našu Amazonu, proglasimo Parkom prirode, da vratimo prirodi ono što je priroda dala nama”, rekao je Željko Lacković te dodao da je osnivanje Društva prvi korak u čuvanju bioraznolikosti, i to ne samo na đurđevačkom mikrolokalitetu.

- Oglas -
Osnivačka skupština Društva prijatelja Đurđevačkih pijesaka
Izvor fotografije: djurdjevac.hr

Književnica i predsjednica Ekološkog društva Đurđevac, najstarijeg u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Božica Jelušić zaključila da je obrazovanje je za okoliš polazna i ultimativna točka cijele ove pozitivne đurđevačke poticajne inicijative i pri tom naglasila potrebu povezivanja društvenih djelatnosti, umjetnosti i kulture u cjelokupnu priču.

“Dobro je da su u Društvu uključene različite struke, da ćemo se povezivati za sličnim udrugama koje imaju isti cilj, ali i to što je Grad Đurđevac već do sada učinio znatne napore i uspostavio komunalnu, gospodarsku, kulturnu i turističku infrastrukturu za lakšu realizaciju naših ciljeva”, zaključio je Bruno Tomljenović.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti