Utorak, 18. siječnja 2022.

Oštra reakcija koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića na najave o prodaji Podravke

Jakšić je rekao da Vlada redovito dolazi, uzima Podravkinu dobit i usmjerava ju tamo gdje treba krpati neke novčane rupe

Preporučujemo

Nakon što je Glas Podravine i Prigorja u svojem današnjem tiskanom izdanju u kolumni Roberta Mihaljevića ekskluzivno objavio da je Vlada odlučila prodati Podravku, koprivnički SDP sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoje viđenje ovoga problema.

– Nacionalni plan oporavka koji je premijer Plenković predstavio s toliko entuzijazma je opet nažalost pokazao da se HDZ, čim dobije malo više vlasti nego što treba imati u svoje ruke, vrlo brzo pretvori u onaj HDZ Kuščevića, Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i da sad ne nabrajam sve afere koje smo mogli gledati i brojiti. Pokazuje da uvijek na kraju uzmanjka transparentnosti, otvorenosti i poštenja – rekao je aktualni gradonačelni i kandidat za gradonačelnika Koprivnice u idućem mandatu te saborski zastupnik Mišel Jakšić, piše Glas Podravine i Prigorja.

Jakšić je istaknuo da je Nacionalni plan oporavka krasna prilika za Republiku Hrvatsku, što je govorio još prošle godine te da se taj novac može iskoristiti za daljnji razvoj naše zemlje, no da je upozoravao da moramo točno znati što će se od nas tražiti kao protuusluga za dobiveni novac.

– Podravka koja je 70 godina prednjačila svojom inovativnošću, koja je vukla cijeli kraj i cijelu zemlju, koju su stvarale generacije, koja je othranila hrvatske vojnike u Domovinskom ratu i koja je u COVID pandemiji pokazala koliko je važna i koliko bi nam svima skupa trebalo biti važno da budemo održivi sa svojom poljoprivrednom i prehrambenom proizvodnjom, ta Podravka danas nije na listi tvrtki od strateškog značaja Republike Hrvatske – kazao je Jakšić.

Podravka će, kao što je naglasio Jakšić, prema planovima iz Nacionalnog plana oporavka, biti prodana i privatizirana.

– Navikli smo da se uvijek u našemu kraju više uplaćivalo u državni proračun nego što nam se iz istoga vraćalo. Definitivno da je došlo vrijeme da svi politički čimbenici u Koprivničko-križevačkoj županiji potaknu novu raspravu da se Podravka vrati na listu od strateškog interesa Republike Hrvatske. HDZ ju je skinuo s iste liste, ja kao saborski zastupnik spremam pisani upit Vladi da se ta povijesna nepravda ispravi i da se na ovaj kraj ne gleda kao na Gruntovčane – kazao je Jakšić.

Jakšić je rekao da Vlada redovito dolazi, uzima Podravkinu dobit i usmjerava ju tamo gdje treba krpati neke novčane rupe.

– Ovim putem pozivam gospodina Korena da o ovoj temi ne šuti, bez obzira na koalicijske odnose. Volio bih da se uključi i Željko Lacković s obzirom na to da je bio dio vladajuće većine koja nas je dovela u ovu nepravednu situaciju i da svi zajedno izvučemo ovu situaciju – rekao je Jakšić.

Gradonačelnik je istaknuo da je svjestan kako će se sada govoriti da on samo skuplja političke poene, no da se obično tako govori, a prije ili kasnije stvari su onakve kako je on o njima govorio.

– Ovo je poziv da jednostavno sada Podravina i Prigorje pokažu da nisu spremni prodati Podravku da bi dobili nešto šake zobi ili raži za dvije-tri cestice ili nova vrtića jer mislimo da smo odavno zaslužili i ceste i vrtiće i prugu i Podravku kao generator rasta i zapošljavanja i u ovome kraju, ali i u cijeloj Hrvatskoj kroz svoju poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Jakšić.

Ivan Pal, HSS-ov kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Koprivnice te sadašnji predsjednik Gradskog vijeća, istaknuo je da ne može govoriti iz perspektive mladog čovjeka i saborskog zastupnika, nego da govori možda malo više emocionalno jer je pripadnik generacije koja je mirovine stekla u Podravki.

Ivan Pal
Ivan Pal // Foto: Marko Horvat

– Dolazi nam kriza, nitko ne zna što će biti nakon ove pandemije, a mi nemamo svoj mehanizam da prehranimo narod. To mi je prestrašno, ne mogu to vjerovati. Sve ozbiljne države brinu o prehrani – rekao je Pal te istaknuo primjere država koje adekvatno gospodare prehrambenim sektorom.

Pal je dodao da ozbiljno strahuje za Podravinu i cijeli naš kraj jer privatnog vlasnika nitko ne može spriječiti da preseli cjelokupnu proizvodnju tamo gdje mu je povoljnije, da preseli sjedište Podravke i napravi druge nepovoljne poslovne poteze. Pozvao je sve političke opcije da se slože i zajedno kažu ne prodaji Podravke.

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave