Nedjelja, 2. travnja 2023.

Otvoren park u Centru znanja Međimurske županije, nova zelena oaza na istoku Čakovca

Radovi revitalizacije izvršeni su uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike

Preporučujemo

Uređene pješačke staze, urbana parkovna oprema koja omogućuje mjesto za odmor i opušten boravak, pametne klupe, nova javna rasvjeta prilagođena ciklusima gašenja i paljenja te prirodni amfiteatar izrađen od drvnih trupaca dio su uređenja postavljenog u revitalizirani park smješten u Centru znanja Međimurske županije, novu zelenu oazu smještenu na istoku grada Čakovca.

Revitalizacija parka odrađena je u okviru projekta Eco Bridge, čija je vrijednost 442.840 eura, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije, dok je preostala sredstva osigurala Međimurska županija.

Ideja za prijavu projekta na natječaj stvorena je u najvećoj međimurskoj tvornici ideja vezanih uz EU projekte – Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i.

– Ideja projekta utemeljena je u činjenici da Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse u pograničnom području te su povezane rijekama Murom i Dravom. Projekt „Eco Bridge“ jedan je od najvažnijih projekata u Međimurju posljednjih 30 godina jer smo njime dotaknuli izrazito važne teme za našu županiju. Fokus je na pitanjima koja se tiču stabilnosti lokalnih eko-sustava, okoliša te staništa domaćih posebnih vrsta ptica te su se aktivnosti projekta usmjerile na istraživanje biodiverzifikacije u pograničnom području Međimurske i Zala županije, obnovu i poboljšanje uvjeta staništa u gradskim parkovima te podizanje svijesti lokalne javnosti o posebnim vrstama ptica te o važnosti očuvanja njihovih staništa – kazao je ravnatelj Javne ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ Siniša Golub naglasivši da je jedan od glavnih ciljeva projekta poboljšanje prirodnih staništa ptica u pograničnom području.

Međimurska županija partner je u provedbi projekta, dok je vodeći partner Grad Čakovec, a ostali partneri na projektu su Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda, Grad Letenye i Park prirode Balaton. Projekt se provodi u sklopu programa Interreg V-A prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Radovi revitalizacije izvršeni su uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike, a rubnim zatvaranjem parka obustavio se promet dvjema prometnicama uz Palaču turizma Međimurske županije, s ciljem smanjenja ometanja ekosustava u parku te onečišćenja okoliša, ali i poticanja korisnika na korištenje ekološki prihvatljivih načina kretanja, pojasnila je voditeljica projekta Valentina Biševac iz Međimurske županije. Sadnjom novog drveća i ukrasnih biljki park je dobio finalne vizure rasporeda elemenata, koje upotpunjuje i nova javna rasvjeta, s prilagođenim ciklusima gašenja i paljenja, postavljena nešto niže nego je uobičajeno, s namjerom da se ne ulazi u prostor u kojem obitavaju ptice i da se ne remeti njihova aktivnost i prirodni ekosustav općenito.

Međimurska županija u provedbu ovog projekta uključila se jer uviđa važnost prirodnih znamenitosti i raznolikosti svog područja, utjecaj istih na život lokalnog stanovništva te sustavno podržava provedbu projekata usmjerenih na zaštitu okoliša i prirode.

– Uz brojne odlične projekte kojima razvijamo infrastrukturu, drago nam je što smo uspješno realizirali i projekt kojim čuvamo prirodu i potičemo da u svakom kutku našeg Međimurja zaista budemo zelena oaza u srcu Europe. Centar znanja Međimurske županije je znanstveno, inovativno, razvojno i gospodarsko središte naše županije, a imamo još mnogo prostora za napredovanje. U planu nam je daljnja revitalizacija zgrada, želimo dovesti još veći broj poduzetnika, no ne želimo da se izgubi spoj s prirodom, stoga ćemo uz Poslovni park Međimurje izgraditi još jedan veći park, koji će uz ovaj, biti na korist svih naših građana – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da će se korištenjem europskih fondova nastaviti ulagati u razvoj Međimurja, a pri tome se neće zaboraviti zaštita prirode.

Otvorenje parka upriličili su članovi Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, pod vodstvom osnivača i voditelja gospodina Dejana Buvača, igrokazom „Bajkovita šuma“ čija je autorica Iva Silla, a kazalištarci su s županom Posavcem zasadili i stablo čime je službeno otvoren park.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti