Srijeda, 22. ožujka 2023.

Ovogodišnje Galovićeve jeseni održavat će se u Peterancu te u sva tri županijska grada

Na parkiralištu Gradske uprave održana je konferencija za medije na kojoj su, uz program, predstavljeni i nominirani za najbolje književno djelo na temu zavičaja ili identiteta

Preporučujemo

U organizaciji Društva hrvatskih književnika ovogodišnji program „29. Galovićeve jeseni“, međunarodnog festivala književnosti, odvijat će se u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i u Galovićevu rodnom Peterancu od 28. listopada do 5. studenoga 2022. godine.

Povodom toga u ponedjeljak je na parkiralištu Gradske uprave održana konferencija za medije na kojoj su, uz program, predstavljeni i nominirani za najbolje književno djelo na temu zavičaja ili identiteta.

– Ovogodišnju manifestaciju otvaramo u petak, 28. listopada u Peterancu, u Galeriji Ivan Sabolić s početkom u 18 sati, dok će se sama završnica, odnosno dodjela nagrada održati u subotu 5. studenoga u Galeriji „Mijo Kovačić“ u 12 sati. Na samoj završnici bit će prisutna i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek – najavio je predsjednik organizacijskog odbora Marko Gregur.

Više o ovogodišnjim nominiranima medije je upoznao član organizacijskog odbora i predsjednik povjerenstva za nagrade Mario Kolar.

Od 64 pristigle knjige, u finale ovogodišnje Nagrade “Fran Galović” za najbolje objavljeno književno djelo hrvatskih autora na temu zavičaja i/ili identiteta ušlo je 10 knjiga:

Marija Andrijašević: Zemlja bez sutona
Sandra Antolić: Svojevrsna
Magdalena Blažević: U kasno ljeto
Dražen Katunarić: Zbogom, pustinjo
Miroslav Kirin: Babanija
Franjo Nagulov: Okupacija u 26 slika (metodički obrađena lektira)
Tomislav Ribić: Dve rali zmeržnjenoga jognja
Tomislav Šovagović: Spremište Trešnjevka
Andrija Škare: Novi dio grada
Nada Topić: Majka

Finalistice i finaliste odabralo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Zlatko Krilić. Inače, na natječaj za nagradu „Mali Galović“ pristiglo je više od 100 učeničkih književnih radova, istaknuo je Kolar.

Ovogodišnja prva Nagrada „Fran Galović“ iznosi 15.000 kuna, uz koju ide i prigodna statua.

Putem Javnog poziva za sufinanciranje manifestacija i festivala Grad Koprivnica sufinancira festival u iznosu od 31.000 kuna.

– Grad Koprivnica podržava festival već dugi niz godina, a tako će biti i ubuduće. Jako nas veseli da možemo ove godine kroz intervenciju u javnom prostoru, napravljene murale staviti Galovića u fokus slučajnih i namjernih prolaznika pokraj prostora gradske uprave – kazala je u zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, koja se pritom zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala te zaželjela sreću svim nominiranima.

U sklopu festivala poznati je umjetnik Leonard Lesić oslikao dva zida Gradske uprave Grada Koprivnice i to garažu i zid zgrade u kojoj je Odsjek za europske poslove.

Skeniranjem qr koda na plakatima „čitajte pjesme Galovića“ mobilna aplikacija uputit će vas na službene stranice Galovićeve jeseni.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti