Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Pavić Šimetin: Imamo smirivanje i poboljšanje, ali smrtnost je i dalje visoka

Imali smo prije dva tjedna jedan plato, sad i smanjenje broja novooboljelih. Nešto je povoljnije što se tiče hospitalizacija, istaknula je Pavić Šimetin

Preporučujemo

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te o samotestiranju učenika osnovnih i srednjih škola.

“Što se simptoma tiče pravilo ostaje isto kao od početka pandemije. Svako dijete sa simptoma treba ostati kod kuće, javlja se svom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru koji odlučuje o testiranju i onda se postupa prema rezultatu testa. Ako je test pozitivan, dijete je u izolaciji. Rezultat roditelj javlja školi, a onda se taj razredni odjel samotestira”, pojasnila je Pavić Šimetin.

Istaknula je da se samotestiranje sastoji od redovitog samotestiranja jednom tjedno te između toga testiranje ako je netko od djece u razredu pozitivan te dodala kako više cijeli razred ne ide u samoizolaciju.

Djeca čiji roditelji odluče da neće sudjelovati, ako su bili u kontaktu moraju ostati kod kuće, a oni koji sudjeluju u redovitom samotestiranju su oslobođeni samoizolacije ne samo kod kontakta u školi, nego i kod obiteljskog kontakta, samo imaju učestaliju frekvenciju testiranja.

“Ako dijete sudjeluje u redovitom samotestiranju, a netko u kućanstvu je pozitivan, onda dijete može ići u školu, ali ga roditelji moraju svaki drugi dan testirati za vrijeme dok traje izolacija roditelja i sedam dana nakon toga. Ako se radi o većem djetetu, onda se u obitelji može odvojiti pozitivan član pa se od zadnjeg kontakta treba testirati narednih sedam dana”, rekla je Pavić Šimetin.

Djeca koja su primila drugu dozu cjepiva ili su preboljela covid i primila jednu dozu cjepiva su oslobođena samoizolacije.

“Kao i mi odrasli, svatko tko je oslobođen samoizolacije ima obvezu samotestirati se prvi i sedmi dan od kontakta. Djeca koja su oslobođena samoizolacije mogu sudjelovati kao i sva djeca tako da se testiraju jednom tjedno i onda još kad je netko u razredu pozitivan, a mogu se i samotestirati samo kad je netko pozitivan. Ne moraju sudjelovati u redovitom samotestiranju, ali u slučaju kontakta roditelji ih o svom trošku moraju testirati prvi i sedmi dan”, istaknula je.

Ako mjera samotestiranja dobro zaživi i nastavi se bolja epidemiološka situacija, Pavić Šimetin je poručila kako se može razmišljati o ukidanju maski u školama.

“Imamo smirivanje i poboljšanje, ono traje još od prošlog tjedna. Imali smo prije dva tjedna jedan plato, sad i smanjenje broja novooboljelih. Nešto je povoljnije što se tiče hospitalizacija, ali smrtnost je ostala i dalje visoka. Znamo da teški oblici bolesti i smrtni ishodi nešto kasne u odnosu na broj novooboljelih”, rekla je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti