Ponedjeljak, 24. siječnja 2022.

Pažnja, pažnja: za vikend ponovno pojačani nadzor prometa

Posebna pozornost posvetit će se nadzoru mladih vozača, vozača bicikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja

Preporučujemo

Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 26. studenoga, do ponedjeljka, 29. studenoga, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom vikenda provodit će se pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, brzine kretanja vozila, poštivanja prednosti prolaska, korištenja sigurnosnog pojasa, prijevoza djece u vozilima, korištenja mobitela i ostalih najtežih prometnih prekršaja.

Posebna pozornost posvetit će se nadzoru mladih vozača, vozača bicikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

“Apeliramo na sve sudionike u prometu da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima”, ističi iz PU koprivničko-križevačke.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama i ograničenjima brzine kretanja u naselju i van naselja. Također, nužno je povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu. Prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu ne ‘ulijetati u škare’, ne pretjecati vozila ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, a prije svakog ulaska u zavoj nužno je smanjiti brzinu kretanja vozila.

Ne preporučuju se nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.

“Podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužan propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz”, istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

Podsjeća se pješake da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze te da se prije prelaska ceste uvjere da mogu sa sigurnošću prijeći, a vozače bicikala da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama te da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći.

Vozači bicikala i pješaci tijekom noći i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom.

- Advertisement -

Najnovije objave