Četvrtak, 18. travnja 2024.

Plenković: Hrvatska bilježi jedan od najbržih gospodarskih oporavaka nakon pandemije covid-19

Uz krizno upravljanje, omogućili smo i rast prosječnih, medijalnih i minimalnih plaća, kao i rast mirovina i rast gospodarstva uopće, poručio je premijer

- Oglas -

Nakon sastanka šireg predsjedništva HDZ-a održanog u ponedjeljak, premijer Andrej Plenković komentirao je i oporbeni prosvjed održan u subotu, kazavši da je to bio politički skup radikalne ljevice, a poruke koje su se mogle čuti podsjećaju na poruke totalitarnih sustava.

Izvijestio je o Vladinim aktivnostima protekloga tjedna vezanima za ubrzanje procesa obnove, posebno zdravstvene infrastrukture, u sklopu čega je bio i posjet KBC-u Sestara milosrdnica.

U obnovu brojnih zdravstvenih institucija u Zagrebu je uloženo ukupno više od 700 milijuna eura, stoga je premijer izrazio zadovoljstvo dinamikom obnove.

- Oglas -

Dotaknuo se i rješavanja velikog varaždinskog problema, zbrinjavanja baliranog otpada na odlagalištu Brezje, za što je Vlada putem Fonda za zaštitu okoliša izdvojila 29 milijuna eura te će zahvaljujući toj odluci nestati ruglo koje već 18 godina stoji na ulazu u Varaždin.

Također, istaknuo je kako u protekle četiri godine Hrvatska bilježi jedan od najbržih oporavaka.

U tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo s podacima raznih međunarodnih analitičara koji analiziraju oporavak pojedinih zemalja nakon pandemije covid-19 i po čijem mišljenju Hrvatska bilježi jedan od najboljih i najbržih oporavaka u protekle četiri godine.

“To je rezultat tri temeljna razloga, a prvi je da smo izašli sa snažnim mjerama koje su zaštitile hrvatsko gospodarstvo i radnike, radi čega nije došlo do valova otpuštanja i stečaja. Vlada je reagirala snažno subvencionirajući cijene energenata, isplaćujući plaće radnicima u privatnom sektoru putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje… Uz krizno upravljanje, omogućili smo i rast prosječnih, medijalnih i minimalnih plaća, kao i rast mirovina i rast gospodarstva uopće”, poručio je Plenković.

Premijer je podsjetio i da je nominalni BDP u apsolutnom iznosu od 2016. do danas narastao s 45 na 75 milijardi eura, dok je BDP po glavi stanovnika s 11.500 eura narastao na 20 tisuća eura na kraju 2023.

- Oglas -

Vezano uz gospodarstvo, osvrnuo se na još jedno veliko postignuće riječkog 3. maja – porinuće broda za kanadskog naručitelja Algomu, drugi takav brod u protekle četiri godine i najdulji brod ikada sagrađen u 3. maju.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti