Srijeda, 26. siječnja 2022.

Plenković o rastu cijena goriva: ‘Pratimo situaciju, vidjet ćemo je li potrebna intervencija’

Što se tiče cijene plina i struje, rekao je da su kućanstva i potrošači sigurni do početka proljeća, što Hrvatsku stavlja u bitno bolji položaj nego mnoge druge zemlje

Preporučujemo

Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije te je najavio da će se od sada redoviti sastanci parlamentarne većine održavati utorkom.

Premijer je rekao kako se na sastanku razgovaralo o izglasavanju predsjednika Vrhovnoga suda, izboru ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, izvješću o radu nacionalnog Stožera civilne zaštite te o informaciji o situaciji na granici i cijeni energenata.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković se osvrnuo na cijenu energenata.

Što se tiče cijene plina i struje, rekao je da su kućanstva i potrošači sigurni do početka proljeća, što Hrvatsku stavlja u bitno bolji položaj nego mnoge druge zemlje.

“To je dobra, ohrabrujuća i umirujuća poruka za naše sugrađane”, dodao je.

Kada je riječ o cijeni nafte, podsjetio je da ona varira na globalnom tržištu i trenutno se bilježi njen rast, što onda uzrokuje i porast cijene benzina i dizela.

U strukturi cijene litre benzina, dodao je, su cijena nafte, trošarine, marže, PDV.

Kazao je da su ministri Ćorić i Marić dobili zadaću da detaljno prate razvoj situacije, a u srijedu će se održati i sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća na tu temu.

“Kako se situacija bude dalje razvijala, vidjet ćemo je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati”, istaknuo je te poručio da Vlada u ovom trenutku vrlo detaljno prati situaciju s cijenama.

Europsko vijeće od Komisije zatražilo mjere na europskoj razini

Upitan postoji li neka ‘psihološka granica’ u ovom trenutku, koja je prije nekoliko godina bila deset kuna, premijer Plenković kazao je da se Vlada neće igrati sa psihološkim granicama jer nitko ne zna što će biti sutra.

“Ne možemo biti nikakvi čarobnjaci i anticipirati dokle te cijene mogu ići. Da sami sebi stavljamo neke imaginarne i nikakvim supstantivnim mjerilima određene benchmarke mislim da bismo se samo doveli u nekakvu vrstu offsidea”, ustvrdio je podsjetivši da je cijena nafte bila i znatno niža u proteklih godinu dana.

Podsjetio je da je prošloga tjedna na summitu u Ljubljani Europsko vijeće od Europske komisije zatražilo da, s obzirom na rast cijene energenata na globalnoj razini, predloži određeni niz mjera na europskoj razini.

Nije želio prejudicirati ocjenu Ustavnoga suda oko ustavnosti Covid potvrda.

“Mislim da je odluka da se Covid potvrde uvedu u zdravstvu i socijali logična i normalna, u interesu zaštite zdravlja svih koji rade u tim institucijama, korisnika i pacijenata”, istaknuo je.

Dodao je da se odluka za te dvije vrste aktivnosti koja ide prema svima te je tu načelo razmjernosti u potpunosti poštovano.

“Jedini razlog zašto bilo koju epidemiološku mjeru ili mjeru ove vrste donosimo je zaštita zdravlja naših sugrađana”, poručio je te još jednom podsjetivši da cjepiva ima u izobilju i da su dobrodošli svi koji se žele cijepiti.

O situaciji na granici, premijer je kazao da još uvijek čeka izvješće ministra unutarnjih poslova, nakon temeljitih izvida o tome što se zaista dogodilo i tko je za to odgovoran.

“Generalni komentar svih partnera u parlamentarnoj većini je razumijevanje i potpora radu hrvatske policije. Oni razumiju da je posao policajaca, bilo da su to granični policajci, bilo da su to drugi pripadnici hrvatske policije koji su na granici zbog ove izvanredne okolnosti – niza pokušaja nezakonitih prelazaka hrvatske granice – u nezavidnoj situaciji”, istaknuo je.

Dodao je da štiti granicu koja je toliko duga sa 6,5 tisuća policajaca koji se rotiraju na granici nije nimalo jednostavno i vrlo je zahtjevno, a ujedno se štiti i vanjska granica Europske unije.

“Svi partneri dali su načelnu potporu radu policije, zahvalnost i razumijevanje, a isto tako svi su stava da ne treba nikada ni u kojoj situaciji koristiti silu ako to nije nužno”, zaključio je.

- Advertisement -

Najnovije objave