Subota, 4. prosinca 2021.

Treća doza cjepiva protiv koronavirusa od danas službena

HZJZ tijekom dana objavit će detaljne upute vezane za uvođenje treće doze cjepiva protiv koronavirusa

Preporučujemo

Treća doza cjepiva protiv koronavirusa od danas će postati službena. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke vezane za treću dozu i to konkretno kao redovno cjepivo za imunokompromitirane i kao booster dozu za sve ostale građane starije od 18 godina.

Tu informaciju potvrdila je za Jutarnji list Iva Pem Novosel, koja kaže kako je preporuka za cijepljenje imunokompromitiranih liječnicima dana još prije nekoliko dana.

– Prvi su, dakle, teško bolesni, odnosno imunokompromitirane osobe za koje je dokazano da teže razvijaju antitijela, ali i da im brže opadaju – kaže Iva Pem Novosel i pojašnjava da će se treća doza za tu skupinu može primati osam tjedna nakon druge doze.

Što se booster doze tiče, ona će se primati najranije šest mjeseci nakon druge doze.

– Ona se prvenstveno odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova kao i medicinskog osoblja. Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze – pojašnjava Iva Pem Novosel.

Navodi da se booster doza preporučuje i svima starijim od 18 godina koji u kućanstvu imaju imunokompromitiranu osobu, ali ako su i sami kronični bolesnici.

Svi ostali zdravi punoljetni građani, također će moći zatražiti treću dozu, ali će odluku donijeti u suradnji s liječnikom.

Također, jedno od važnijih pitanja je i što s onima koji su primili dvije doze AstraZenece, a kao što znamo to je većina starijih i imunokompromitiranih koji su cijepljeni u veljači, ožujku i travnju. Naime, AstraZeneca od Europske agencije za lijekove još nije zatražila ocjenu za uvođenje treće doze, za razliku od Moderne i Pfizera.

– Prema preporukama, imunokompromitirane osobe koje su cijepljene AZ, moći će se kao trećom dozom cijepiti Modernom i Pfizerom, a ostali građani Pfizerom dok EMA i za tu skupinu ne odobri treću dozu Moderne – navodi Iva Pem Novosel za Jutarnji list.

Inače, HZJZ tijekom dana objavit će detaljne upute vezane za uvođenje treće doze cjepiva protiv koronavirusa.

Iz HZJZ-a tako preporučuju docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 sljedećim kategorijama stanovništva:

*korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom

*radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja

* zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite svim osobama u dobi 65 i više godina

* svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama

* svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

* Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina kod kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Najnovije objave