Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Plenković poručio trgovcima: ‘Imate vremena do petka da vratite cijene’

Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava, istaknuo je i pozvao još jednom gospodarstvenike da vrate cijene na razine od prije uvođenja eura

Preporučujemo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je od stranačkih kolega dobio bjanko potporu da u sljedećim danima provede kadrovske promjene u sektoru vezanom za obnovu, a gospodarskim subjektima dao je rok do petka da vrate cijene na razine prije uvođenja eura.

“Obnova ostaje najvažniji prioritet u ovoj godini u političkom smislu, ubrzanje toga procesa. U tom pogledu, dobio sam bjanko potporu za određene kadrovske promjene u sljedećim danima i vezane su za tu temu”, rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a te dodao kako će nakon dodatnih konzultacija obavijestit javnost i upoznati Sabor.

Na pitanje je li riječ o odlasku ministra obnove i graditeljstva Ivana Paladine, odgovorio je da će o svemu na vrijeme obavijestiti idućih dana.

“Danas je”, odgovorio je pak na novinarski upit je li Paladina još uvijek ministar.

Također, Plenković je ponovio da je dio gospodarskih subjekata iskoristio prelazak na euro i neopravdano podigao cijene istaknuvši da Vlada ima alata i neće ih oklijevati iskoristiti, i to već ovaj petak – od vraćanja cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija i dizanja poreza.

Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava, istaknuo je i pozvao još jednom gospodarstvenike da vrate cijene na razine od prije uvođenja eura.

“Imaju vremena do petka da vrate cijene”, poručio im je.

Dio aktera ponaša se prevarantski

Naglasio je da je Vlada pristupila tome procesu u dobroj vjeri, pošteno i u skladu s propisima no da je, nažalost, dio gospodarskih subjekata iskoristio činjenicu da se mijenja hrvatska kuna s eurom i neopravdano podigao cijene pod okvirom zaokruživanja na puno više nego što bi bilo očekivano i normalno, za nekoliko centi.

“Nije isto ako je netko zaokruživanjem podigao cijene za 10, 20, 30, 40 ili 50 posto, nema tog inputa koji je toliko narastao od 31. prosinca. do 2. siječnja da bi netko toliko digao cijene”, rekao je i podsjetio na sve što je Vlada učinila tijekom covid krize za privatni sektor te građane i gospodarstvo tijekom krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Dodao je kako se dio aktera ponaša na prevarantski način te da time štete vlastitim građanima i gospodarstvu, ali i čine političku štetu Vladi i državi.

“Vlada ne ide se time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevarantski. Mi nismo tako odgojeni. Odgojeni smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju”, rekao je.

Plenković se osvrnuo i na uvođenje besplatnih obroka u školama kazavši da je to važan politički signal Vlade, nakon besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza.

“Nema više gladne djece u hrvatskim osnovnim školama”, rekao je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti