Petak, 2. lipnja 2023.

Pogledajte koje najčešće pravopisne pogreške Hrvati ponavljaju

Na stranici Fakulteta elektronike i računarstva objavljene su najčešće pravopisne pogreške korisnika hrvatskog akademskog spelling checkera Hascheck dostupnog na internetskoj adresi ispravi.me

Na stranici Fakulteta elektronike i računarstva objavljene su najčešće pravopisne pogreške korisnika hrvatskog akademskog spelling checkera Hascheck dostupnog na internetskoj adresi ispravi.me.

Riječ je o jednoj od najstarijih domaćih internetskih usluga koja već gotovo punih 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici, brojnim novinskim redakcijama, ali i privatnim korisnicima u uređivanju njihovih tekstova.

U 2021. godini usluzi je pristupilo 450.000 korisnika iz više od 130 zemalja svijeta.

Oni su obradili 8 milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu 2 milijarde pojavnica.

“Ovo nedvojbeno govori o globalnoj popularnosti vrlo specifične usluge posvećene hrvatskom jeziku. Valja naglasiti da je hrvatski u svjetskim razmjerima ‘mali’ jezik jer ga koristi manje od jednog promila svjetske populacije. Najviše korisnika usluzi je pristupilo iz Hrvatske (83 %), zatim iz Bosne i Hercegovine (7 %), Njemačke (1 %)… Više od 40 % korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati. Sve ovo upućuje da u Hrvatskoj treba posvećivati veću pozornost domaćem razvoju jezičnotehnoloških proizvoda i usluga”, istaknuli su s Fakulteta elektronike i računarstva.

U 2021. godini korisnici su najčešće griješili pri pisanju sljedećih riječi: če –> će, tiće –> tiče, riješenje –> rješenje, slijedeće –> sljedeće, mogučnosti –> mogućnosti, promjeniti –> promijeniti, čemo –> ćemo, več –> već, primjetiti –> primijetiti, djete –> dijete, samnom –> sa mnom, riješenja –> rješenja, reči –> reći, primjeniti –> primijeniti te razumijeti –> razumjeti.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti