Subota, 21. svibnja 2022.

Pojavio se hrvatski soj koronavirusa?

Mladi je tim pred otkrićem moguće nove varijante virusa koja je prvi put izolirana na uzorku zaražene osobe iz Zagreba

Preporučujemo

Institut Ruđer Bošković možda je otkrio hrvatski soj koronavirusa. Do velikog otkrića došli su dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj laboratorija za naprednu genomiku, i njegov tim.

“Otkrili smo dvije izmjene u ‘potpisu’ virusa, koje ne postoje u bazi podataka pohranjenih sekvenci iz cijeloga svijeta. Uzorak je jako intrigantan, pokazuje dvije nepoznate izmjene na šiljku proteinu, koje još nigdje u svijetu nisu opisane. Možda je riječ o novoj, hrvatskoj varijanti virusa, ili nečem drugom, znat ćemo idući tjedan“, poručili su za 24sata.

Mladi je tim pred otkrićem moguće nove varijante virusa koja je prvi put izolirana na uzorku zaražene osobe iz Zagreba. O simptomima i samom soju za sada ne znaju mnogo, osim da osoba u sebi nosi visoku koncentraciju virusa.

Jedan od uređaja za sekvenciranje im se, nažalost, pokvario pa s istraživanjem mogu nastaviti tek idući tjedan.

“Vidjet ćemo što će to biti i ima li još takvih slučajeva, kao ovaj jedan. Možda je riječ o mutacijama koje postoje samo u tom uzorku, odnosno samo u toj zaraženoj osobi i nisu se dalje širile, ali to još ne znamo sigurno“, zaključio je dr. Vugrek.

Tim doktora Vugreka je prije godinu dana otkrio da je u Hrvatskoj prisutna austrijska i talijanska varijanta virusa, a napominju da je riječ o varijantama istog virusa, ne o novim sojevima. Varijante se šire brže, ali za razliku od sojeva ne izazivaju teže simptome, prenosi Zagreb.info.
- Advertisement -

Najnovije objave