Utorak, 25. siječnja 2022.

Pomozite ako možete: ponestaju novčana sredstva za skupu rehabilitaciju teško stradalog Karla Sokača

Talentirani golman teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći u Križevcima. Stradali su mu vratni kralješci, oduzete su mu obje noge i lijeva ruka. Već mjesecima se nalazi na rehabilitaciji u Varaždinskim Toplicama, a iako ponestaju sredstva tamo bi trebao ostati još najmanje tri mjeseca

Preporučujemo

Križevci, ali i cijela Hrvatska ostali su u šoku nakon stravične prometne nesreće koja se dogodila u novogodišnjoj noći.

Naime, talentirani golman Radnika iz Križevaca Karlo Sokač (19) bio je u automobilu koji je kod Radničkog dola izletio s ceste.

Karlo je teško ozlijeđen. Stradali su mu vratni kralješci, oduzete su mu bile obje noge i lijeva ruka.

Nesreća se dogodila 10 minuta prije Nove godine u križevačkom naselju Radnički Dol.

Nesreća se dogodila jer je vozač zbog brzine u desnom zavoju izgubio kontrolu nad automobilom, a koji je vozio bez položenog vozačkog ispita. Nakon toga automobil je sletio u lijevi putni jarak i desnom bočnom stranom udario u betonski stup.

Mladić koji je sjeo za upravljač BMW-a bez ispita nije bio pod utjecajem alkohola, ali je zbog izazivanja teške nesreće uhićen te je policija provela kriminalističko istraživanje nad njim.

Karlo je sjedio na zadnjem sjedalu BMW-a. U automobilu je bio još jedan mladić, suvozač, koji je kao i vozač prošao samo s lakšim ozljedama.

Karlo, koji je bio golman i u koprivničkom Slavenu Belupu, zagrebačkom Dinamu, Varaždinu i Bjelovaru, čak i u mladoj reprezentaciji, nije bio te sreće. Pravo je čudo da je uopće ostao živ. Prebačen je najprije u koprivničku bolnicu, a potom i u Traumatološku kliniku u Draškovićevoj u Zagrebu gdje je dvaput operiran i bio je u induciranoj komi. Nakon nepuna četiri tjedna, Karlo je iz bolnice otišao u Varaždinske Toplice na rehabilitaciju. Skupu rehabilitaciju koju su svojim prilozima dosad pomogli brojni ljudi dobre volje, igrale su se i humanitarne utakmice, organizirali koncerti. Ali, sredstva ponovno nedostaju.

Naime, njegov tata Davor Sokač je uplatio toplice do 28. kolovoza, a HZZO je poručio kako dalje “ne može” pomoći u ovoj situaciji.

“Karlu je HZZO skinuo toplice s 31. srpnja, a ja sam mu platio do 28. kolovoza i sada smo skupili za još šest dana”, kaže tata Davor i poručuje kako više jednostavno nemaju novaca za toplice, a trebao bi tamo biti još najmanje tri mjeseca, a poželjno je i više. Inače, prema Davorovim riječima, dan u Varaždinskim Toplicama košta 620 kuna, a Karlova majka je uz obiteljsku kuću napravila i posebnu prostoriju prilagođenu osobama s invaliditetom u koju je uloženo oko 150.000 kuna.

To je ponukalo njegova prijatelja Denisa Matkovića da na Facebooku uputi apel za pomoć mladom Karlu.

“Hvala svima koju su pomogli i koji će pomoći mojem Karlu da se što bolje oporavi. Jedna kava danas nikome neće faliti, a njemu će svaka kuna dobro doći jer stvarno je skupa rehabilitacija i ostali troškovi oko toga. Ne dao Bog nikome ovakve patnje kroz koju on prolazi”, kazao je tata Davor.

Otkrio nam je kako su mu liječnici na početku ove tužne priče rekli da se ide oprostiti s Karlom jer kao više neće moći govoriti niti samostalno jesti.

“S poteškoćama, ali on danas i govori i jede, samostalno diše. Daj Bože da se dogodi čudo i da jednog dana i prohoda. Sada može samo malo micati nogama. Ne gubimo nadu i optimizam”, ističe tata Davor.

Karlo je bolje, redovito vježba, sada može micati i palac na ruci i tata vjeruje da bi mu se mogli i svi prsti vratiti u funkciju.

Svi koji žele i mogu pomoći donacijom za liječenje mladog Karla to mogu učiniti na njegov račun: IBAN HR4223600003248916159 (Zagrebačka banka). SWIFT: ZABAHR2X. VAT BROJ: HR92963223473.

Karlo Sokač, Kalnička 64, 48260 Križevci.

- Advertisement -

Najnovije objave