Nedjelja, 2. listopada 2022.

Poslodavci strahuju od još većeg odlaska radnika na inozemna tržišta

Predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec kazao je kako se bez gospodarstva ne može provesti strukturna reforma obrazovanja, a posebice dualni sustav koji je još u povojima

Preporučujemo

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica u utorak je održana je sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Koprivnica kojoj je uz članove Vijeća i predstavnike vodećih tvrtki u Koprivničko-križevačkoj županiji prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Kako je izvijestio Ured župana, sjednicu je otvorio i vodio predsjednik HGK – Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj koji je uvodno rezimirao proteklu godinu te naglasio važnost jačanja modela dualnog obrazovanja koji će omogućiti strukovnim zanimanjima još veću vidljivost i atraktivnost te povezivanje škola i gospodarstvenika s potrebama tržišta rada.

Upravo je stanje u strukovnom obrazovanju bila i tema rasprave okruglog stola na kojem su članovi Vijeća izložili svoja iskustva i prijedloge. Prije same rasprave uime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje obratila se Vesna Kuterovac, predstojnica Područnog ureda Križevci koja je predstavila aktualna kretanja na tržištu rada, a voditeljica Službe za strukovno obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Hrvoj Šic je prezentirala smjernice reforme obrazovanja koje se oslanjaju na Nacionalni plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2021./2027. te Nacionalni Plan oporavka i otpornosti 2021./2026.

Potom se zamjenik Ljubić u prezentaciji osvrnuo na aktualnu situaciju u strukovnom obrazovanju na području Koprivničko-križevačke županije istaknuvši kako smo jedna od rijetkih županija u kojoj sve sastavnice – od škola, institucija, Zavoda za zapošljavanje, HGK i Obrtničke komore te gradova i Županije, sudjeluju u procesu planiranja upisa u Strukovne škole.

– Ključno je povezivanje svih dionika kako bi zajednički potaknuli upise u deficitarna zanimanja. To nije problem samo našeg područja, a kao što vidimo smanjuje se broj učenika u srednjim školama kao posljedica demografskih problema. U zadnjih 10 godina broj upisane djece koja se upisuje u srednje škole je nažalost pao za 25 posto, trebamo svi zajedno djelovati da ovakve trendove zaustavimo – naglasio je zamjenik Ljubić.

Uz dobru suradnju ključnih aktera i gospodarstvo koje sudjeluje u kreiranju upisnih politika, zamjenik Ljubić je istaknuo kako Županija sa partnerima provodi velike projekte kojima se stvaraju uvjeti za razvoj strukovnog obrazovanja.

– Među njima je najznačajniji županijski Centar kompetencija koji će u Koprivnici i Đurđevcu unaprijediti obrazovanje i uskladiti ga sa modernim trendovima i znanjima putem novih školskih programa. Jedna smo od županija koja izdvaja najviše sredstava za prijevoz učenika srednjih škola, oko četiri milijuna kuna godišnje, tu su i brojne druge stimulacije za najbolje učenike koje su osigurane u suradnji s poslodavcima, a mnogo radimo i na promociji zanimanja pa tako djeca imaju i Vodič kroz srednje škole sa svim informacijama koje će im olakšati izbor zanimanja. Radimo mnogo na poboljšanju sustava, u okviru naših mogućnosti i nadležnosti, a vjerujem kako će svi ti napori dati dobre rezultate – zaključio je Ljubić te zahvalio svima u Vijeću koji ulažu velik trud i pomažu da se sustav još više poboljša.

U raspravu su se uključili i predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec koji je kazao kako se bez gospodarstva ne može provesti strukturna reforma obrazovanja, a posebice dualni sustav koji je još u povojima.

– Potrebno je u suradnji s gospodarstvom redefinirati upisne kvote, poraditi na kvaliteti obrazovanja kako bi učenici imali dovoljne kompetencije i mogli u konačnici konkurirati radnicima koji izlaze iz zapadnih sustava koji su još uvijek za nekoliko puta napredniji. Apeliram i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vladu RH na bržu reakciju i stvaranja okvira koji će omogućiti poslodavcima da kreiraju još bolje uvjete za radnike, posebice one koji rade u sektoru graditeljstva – dodao je Habijanec.

Predsjednik Uprave Bauwerk grupe Hrvatska Igor Benaković je dodao kako je za uspjeh poslovanja važan dobar i zdrav balans između menadžmenta i zaposlenika te apostrofirao pragmatičnost kao važnu odrednicu u reformi sustava obrazovanja.

– Ne treba tražiti daleko već je dovoljno implementirati funkcionalne sustave koji se primjenjuju u uspješnim europskim zemljama te neke od tih postojećih modela preslikati i na naš sustav – kazao je Benaković.

S time se složio i Darko Paviša iz tvrtke Rasco koji je kazao da u Rascu trenutno radi 60-ak osoba koji su na praktičnom obučavanju i koji će kroz rad steći dodatne kompetencije čime će biti još konkurentniji što je u konačnici i dobitak za tvrtku koja potiče usavršavanje svojih zaposlenika.

– U školama je potrebno detektirati interese djece te u koordinaciji s mentorima, nastavnicima i gospodarstvenicima pronaći adekvatna usmjerenja za ona zanimanja za koja pokazuju afinitete. Više nema vremena, potrebno je djelovati i stimulirati ljude, jer će inače u još većem broju otići na strana tržišta – zaključio je Paviša.

- Advertisement -

Najnovije objave