Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Postanite Rimljani na tri dana, dođite na Aquafest u Varaždinske Toplice

Zaljubljenik ste u prirodu, privlače vas kulturni sadržaji i povratak u prošlost?

- Oglas -

Gdje provesti vikend? Zaljubljenik ste u prirodu, privlače vas kulturni sadržaji i povratak u prošlost? Upravo smo opisali samo dio programa, koji će se održavati od 7. do 9. lipnja u Varaždinskim Toplicama.

Turistička zajednica Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, uz potporu Grada Varaždinske Toplice, organiziraju trodnevno događanje, Aquafest, u rimskom ozračju, baš kako je nekad bilo.

Trodnevni event započinje stručnim skupom u petak ujutro na kojem će se predstaviti veliki ciklus investicija u kontinentalne toplice u Hrvatskoj, a čime će se obogatiti wellness i lječilišna ponuda. Ulaz na skup je besplatan, a događaj je otvoren za javnost.

- Oglas -

Poslijepodne je rezervirano za dječje radionice od 16 do 19 sati. Arheološko nalazište, odnosno nekadašnje terme, idealna su pozornica na otvorenom jer zbog svoje odlične očuvanosti plijene pažnju kako arheologa i povjesničara, tako i posjetitelja, a više o drevnim vremenima posjetiteljima će reći stručni vodiči na besplatnom vođenju od 18 do 19 sati.

Večernji program, zaogrnut zvijezdama, započinje u 21 sat, povorkom rimskih legionara pod bakljama. Nakon borbi legionara, slijedi živopisna scena prikaza žrtve božici Dijani Luni, koju će izvesti prekrasne nimfe, dok će Traumatic Arts Show plesom na svili i nježnom glazbom zaokružiti ovaj dinamičan dan.

Subotnje jutro od 10.30 sati donosi već tradicionalnu povorku Rimljana i nimfi, koji će svoje odore pokazati u šetnji do antičkog lokaliteta. Tamo će bogovima prinositi žrtve ljevanice i  paljenice uz prikaz legija. Istovremeno se počinju kuhati i “rimski kotlići”, do kojih će vas odvesti opojni mirisi, a djeca će odabrati jednu od mnogobrojnih antičkih radionica. I poslijepodne će biti posvećeno najmanjima, koji će postati “mali Rimljani”, izrađivati antičke mozaike i antičke lutke te pogledati dvije lijepe predstave. Dječaci će ukrstiti svoje mačeve oko 16 sati u gladijatorskoj školi. A želite li više saznati o Varaždinskim Toplicama, pridružite se besplatnom razgledavanju od 15 ili 18 sati.

Oko 19.30 sati pogledajte dramatični pokušaj preuzimanja vlasti cara, Centuriona i Pretorijanaca, a tko će izvući deblji kraj? Svratite vidjeti uživo.

Nakon predvečernjeg gladijatorskog showa, slijedi koncert na magičnoj pozornici uz antičke hramove i izvorišni bazen. Glazbenik, Zvjezdan Ružić, dobitnik šest nagrada Status za najboljeg jazz pijanista te pet Porina od 20.15 sati predstavit će svoj novi projekt: Let’s disconnect together, a za svjetlosni spektakl nakon koncerta pobrinut će se skupina Traumatic ARTS s vatrenim showom.

- Oglas -

Nedjelja je rezervirana za aktivnosti na svježem zraku – utrku Putevima rimskih legionara 3. Aquae Iasae trail. Utrka se održava na tri dionice, prva dionica Centurija je 4 kilometra i nije posebno zahtjevna, a pogodna je i za obitelji, druga dionica Kohorta je 9,8 kilometara, a najdulja Legija je 20,8 kilometara. Detalje vezane uz prijavu na trail utrku po prekrasnim šumskim stazama pogledajte OVDJE.

Aquafest u Varaždinskim Toplicama
Aquafest u Varaždinskim Toplicama // Foto: Klain PR
Aquafest u Varaždinskim Toplicama
Aquafest u Varaždinskim Toplicama // Foto: Klain PR
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti