Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Zašto se u nekoga zaljubimo ‘na prvu’, a u nekoga nikada?

Ljubav na prvi pogled – mit ili najrealnija pojava na svijetu – što kažete? Ako je vjerovati znanstvenicima, postoje neki univerzalni kriteriji prema kojima izabiremo potencijalne partnere.

- Oglas -

Ljubav na prvi pogled – mit ili najrealnija pojava na svijetu – što kažete? Razlozi iz kojih se zaljubljujemo variraju od čovjeka do čovjeka. Nekima je važan fizički izgled i ako osoba ne zadovoljava njihove standarde ljepote neće joj dati niti pet minuta da se predstavi. Neki se “pale” na intelekt pa ljude eliminiraju na osnovi toga misle li da su priglupi. Nekima je novac čarobni pokretač svega u svemiru pa tako i ljubavi.

Ipak, istraživanja su pokazala da postoje neki univerzalni kriteriji prema kojima izabiremo potencijalne partnere.

  1. Zaljubljujemo se u ljude koji su nam slični – imaju sustav vrijednosti sličan našem, slična životna iskustva, podjednako su privlačni. Dob također može odigrati presudnu ulogu.
  2. Muškarci često u partnerici traže mlađu verziju svoje majke, a žene mlađu verziju oca. U obzir uzimamo boju očiju ili kose.
  3. Osjetilo njuha igra važnu ulogu pri zaljubljivanju. Primjerice, ženama koje u trenutku potrage za partnerom ovuliraju, privlačniji će biti muškarci s više testosterona jer će njihovo tijelo pod utjecajem hormona proizvoditi specifičan miris. Miris igra ulogu i kod muškaraca, a njegov utjecaj povezuje se s fazama menstrualnog ciklusa u žena.
  4. Otvoreno držanje čini nas privlačnijima i otvorenijima te stoga rastu i šanse da se netko zaljubi u nas.
  5. Visina igra veliku ulogu, osobito kod muškaraca. Općenito, ženama su privlačniji viši muškarci.
  6. Vjerojatnije je da ćemo se prije zaljubiti u nekog s kime podijelimo uzbudljivo ili zastrašujuće iskustvo.
  7. Veća je vjerojatnost da se zaljubimo u nekoga koga često srećemo jer na taj način imamo priliku bolje upoznati osobu koja nam se dopada.
  8. Privlači nas smijeh, to je već i znanstveno dokazano tako da je logično da ćemo se prije zaljubiti u veselu i nasmijanu, nego natmurenu osobu.
  9. Najčešće se zaljubljujemo u nekoga koga smo prethodno dobro upoznali, nekog s kim već imamo svojevrsnu intimu.
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti