Četvrtak, 18. travnja 2024.

Potpisan sporazum o izgradnji novog maksimirskog stadiona, Plenković: Ovo je povijesni dan

Zaista bez ikakve dileme, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, hrvatske nogometne reprezentacije, nogometa i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu, naglasio je Plenković

- Oglas -

Potpisivanjem sporazuma između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba riješen je imovinsko-pravni spor star skoro tri desetljeća, čime su osigurani preduvjeti za izgradnju novog nogometnog stadiona na Maksimiru.

Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije Gradskog stadiona Maksimir i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu u srijedu su potpisali premijer Andrej Plenković, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Premijer Plenković je naglasio kako je potpisivanjem sporazuma riješen imovinsko-pravni spor star skoro tri desetljeća, koji je, kako je rekao, predstavljao prepreku za ozbiljno investiranje i izgradnju novoga stadiona u Maksimiru kakav zaslužuje Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska.

- Oglas -

“Zaista bez ikakve dileme, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, hrvatske nogometne reprezentacije, nogometa i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu”, naglasio je Plenković.

Pojasnio je aranžman rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, kazavši da se Zagrebačka nadbiskupija odriče već podnesenih zahtjeva za naknadnom oduzete imovine, a za uzvrat dobiva 10 lokacija u gradu Zagrebu, koje će Vlada ili otkupiti od privatnih vlasnika ili će zamijeniti zemljišta s Gradom Zagrebom, a koji će u onim dijelovima grada gdje nema crkava ili drugih objekata Katoličke crkve sada biti predestinirani upravo za tu namjenu.

Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević
Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević // Izvor fotografije: Vlada RH

Snažna potpora hrvatskom sportu

Kazao je kako je Vlada inicirala i koordinirala taj proces na tragu želje da se oduži hrvatskim nogometašima, osobito Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je u proteklih pet godina osvojila tri medalje.

Vrijeme je, istaknuo je, da se prione u drugu fazu i da po mogućnosti do idućeg Svjetskog prvenstva, i u Zagrebu imamo novi nogometni stadion.

- Oglas -

Predsjednik Vlade je ponovio da je današnji događaj povijesnog karaktera te je na tragu snažne potpore hrvatskom sportu koji Vlada poduzima proteklih godina, naglasivši da će Vlada učiniti napore da pomogne i u obnovi Poljuda, što ne znači, istaknuo je, da će zaboraviti Rijeku, Osijek, Varaždin i druga središta.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je naglasio kako je ponosan što je dugogodišnji spor, koji je stajao na putu izgradnje novog stadiona, riješen u mandatu njegove Gradske uprave i uz konstruktivnu suradnju sve tri strane.

“Smatram da smo time pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi koji se nisu dugo vremena rješavali”, kazao je te dodao da se kroz nekoliko mjeseci očekuje dovršetak studije izvodljivosti kojom će se definirati popratni komercijalni sadržaji, a nakon toga će Grad raspisati javni arhitektonsko-urbanistički natječaj, i u konačnici, javni natječaj za odabir privatnog investitora za stadion.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti