Petak, 3. prosinca 2021.

Potvrđena ptičja gripa kod uginulih labudova na području Parka prirode Lonjsko polje

Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje je primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede

Preporučujemo

Hrvatski veterinarski institut je 12. studenog, nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica, zaprimio sedam lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko-moslavačke županije.

U srijedu, 17. studenog, u svih sedam lešina labudova utvrđen je pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa H5N1.

“U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica. Napominjemo da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1. S obzirom na navedeno na području Republike Hrvatske su već na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica propisane Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20) koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Naredbom je propisano i obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom na to da da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica”, prioćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Preporuke za osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu su sljedeće:

a) korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta,
b) zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući,
c) zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama,
d) dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji,
e) držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca.

“Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje je primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, stoga apeliramo na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena”, zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Najnovije objave