Srijeda, 28. rujna 2022.

Povećanje troškova u školama glavna tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Ministar Fuchs je rekao da je Ministarstvo svjesno povećanja cijena energenata uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ali i višestrukih povećanja troškova ne samo u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, već i institutima i sveučilištima

Preporučujemo

U organizaciji Istarske županije i Hrvatske zajednice županija u utorak je u Poreču održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je prisustvovao i koprivničko-križevački župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednicem izvijestila je Služba ureda župana.

Uz župane, sjednici je prisustvovao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a glavna je tema bilo povećanje troškova u obrazovnom sustavu, konkretno troškova energenata i prijevoza učenika. Županije, kao osnivači većine škola, zbog poremećaja na svjetskom tržištu opskrbe, prvenstveno uzrokovanih ratom u Ukrajini, dobivaju sve veće račune za troškove energenata i prijevoz učenika. Ti računi plaćaju se sredstvima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva, tzv. decentraliziranim sredstvima koje osigurava Vlada Republike Hrvatske kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

– Velik broj osnivača osnovnih i srednjih škola i prije naglog i značajnog porasta troškova, osiguravala je značajna vlastita financijska sredstva za redovan rad osnovnih i srednjih škola. Bez obzira i na značajna ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada osnovnih i srednjih škola njihovo održavanje postalo je značajna financijski teret za osnivače – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

U raspravu se uključio i župan Koren koji je naglasio kako povećanje cijena energenata i troškova održavanja objekata, kao i potpis Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, uvelike utječu na povećanje rashoda te smatra kako je potrebno hitno krenuti s rješavanjem ove problematike. Dodao je kako decentralizirana sredstva nisu dostatna za redovno djelovanje škola te je naglasio kako Koprivničko-križevačka županija preusmjerava svoja izvorna sredstva kao pomoć školama već duži niz godina, a mnogo ulaže i u gradnju te opremanje novih školskih objekata.

– Potreban je generalni redizajn financiranja sustava obrazovanja, a ono što smo zasad dogovorili je da ćemo analizirati decentralizirana sredstva po svakoj od županija i dostaviti resornom Ministarstvu na očitovanje. Naša je županija u posljednjih devet godina dodala 15 milijuna kuna decentraliziranim sredstvima, za prijevoz osnovnoškolaca osigurat ćemo dodatna dva milijuna kuna, a prijevoz srednjoškolaca financiramo s četiri milijuna kuna. Unatoč svim naporima koje ulažemo, ekonomska situacija koja postaje sve ozbiljnija, a to sve rezultira neizvjesnom financijskom budućnosti financiranja osnovnih i srednjih škola. Vjerujem da ćemo zajednički pronaći rješenje da taj sustav funkcionira onako kako smatramo da je najučinkovitije – naglasio je župan Koren.

Ministar Fuchs je rekao da je Ministarstvo svjesno povećanja cijena energenata uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ali i višestrukih povećanja troškova ne samo u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, već i institutima i sveučilištima. Ministarstvo će dati podršku povećanju decentraliziranih sredstava, ali ističe da o državnom proračunu brine Ministarstvo financija.

– Vlada RH je svjesna tih problema i ja vjerujem da će doći do pomaka unutar decentraliziranih sredstava – poručio je ministar Fuchs.

U nastavku sjednice župan Koren se osvrnuo na temu imenovanja načelnika županijskih policijskih uprava, što smatra da se treba preciznije regulirati, a govorio je i o novom Zakonu o socijalnoj skrbi gdje se županijama daje proširena nadležnost u području davanja odobrenja za pružatelje socijalnih usluga, ali i obveza kontrole pružatelja tih usluga. Time se znatno povećava opseg poslova, a problemi će nastati u manjku kadrova za kontrole, definiranju troškova te prebacivanju odgovornosti na županije. Župan je zaključio kako je po ovom pitanju potrebno poduzeti određene aktivnosti i s resornim ministarstvom definirati okolnosti nadležnosti i obveza županija, odnosno kvalitetnije i jasnije obraditi cjelokupnu tematiku.

Nadalje se razgovaralo o pitanju bespravne gradnje, izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o šumama te o projektu „Škola i zajednica“ koji ima za cilj promjenu perspektive u građanskom odgoju i obrazovanju, a predstavio ga je Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Kurikulum nastavnog predmeta „Škola i zajednica“ možete pronaći na POVEZNICI.

O položaju Hrvata u Republici Srbiji govorili su Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji kao i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Zaključak izlaganje bio je kako će budućnost Hrvata u Srbiji ovisiti o demokratskom razvoju Srbije i pratećem procesu europeizacije pravnoga, institucionalnog i političkog okvira, ekonomskim prilikama, hrvatsko-srpskim odnosima, naravi i učincima bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije, diplomatskom zauzimanju svih razina vlasti Hrvatske na rješavanju problema Hrvata u Srbiji, spremnosti pripadnika zajednice za korištenje manjinskih prava te uspješnosti vodstva hrvatske zajednice u kreiranju politika i razvoju manjinske institucionalne infrastrukture.

- Advertisement -

Najnovije objave