Utorak, 16. srpnja 2024.

Predstavljeni program 17. Međunarodnog festivala Iz bakine škrinje i Dani kulturne baštine

Na Festivalu će sudjelovati oko 270 sudionika iz osam zemalja; Indije, Perua, Crne Gore, Mađarske, Češke, Slovenije, Srbije i Hrvatske

- Oglas -

U prostorijama Županijske uprave predstavljeni su program 17. Međunarodnog festivala Iz bakine škrinje te Dani kulturne baštine koji će se održati od 10. do 15. srpnja u Koprivnici, Križevcima i Goli.

– Drago mi je da je i Koprivnica dio ovog prekrasnog Festivala. Ove godine su nas naši dragi partneri iz FA Koprivnica i Županijske zajednice folklornih društava iznenadili prekrasnim programom. Doista se nismo nadali da ćemo imati izvođače iz Južne Amerike i Indije i toliki broj grupa iz susjednih zemalja. Zahvaljujem se još jednom našim partnerima Županiji i Županijskoj turističkoj zajednici, kao i samim inicijatorima FA Koprivnica te pozivam sve naše sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže u subotu, 13. srpnja od 20:30 sati na koprivničkom Zrinskom trgu – rekla je zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

Čestitke i zahvalu organizatorima na organizaciji ovakvog jedinstvenog festivala uputio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

- Oglas -

– Koprivničko-križevačka županija od početka podupire ovu manifestaciju koja okuplja folkloraše iz Hrvatske, Europe, a sada i iz cijeloga svijeta. Ovaj festival jako nam je važan zbog promocije naše kulturne baštine i bogate tradicije, ali i upoznavanja drugih naroda i njihovih običaja – rekao je zamjenik župana Ljubić.

Na Festivalu će sudjelovati oko 270 sudionika iz osam zemalja; Indije, Perua, Crne Gore, Mađarske, Češke, Slovenije, Srbije i Hrvatske. U tri koncertna dana, folklorne skupine donijet će svjetsku kulturnu baštinu na naše pozornice kroz tradicionalne plesove, pjesmu i glazbu, pružajući posjetiteljima jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

– Ovogodišnji festival proširili smo za još jednu festivalsku večer, tako da će prva večer biti 11. srpnja u Križevcima, druga 12. srpnja u općini Gola i treća, završna gala večer u Koprivnici, 13. srpnja. Jako smo počašćeni što će na koncertu u Koprivnici prisustvovati i veleposlanik Republike Češke Nj. E. g. Milan Hovorka sa suprugom Jarmilom Hovorka – istakla je predsjednica FA Koprivnica Nada Šešić.

Što nas očekuje na Danima kulturne baštine pojasnio je tajnik FA Koprivnica Kristijan Rihtarić.

– Oni se održavaju sve do 15. srpnja. Ove godine po prvi puta u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović”, uz tradicionalnu izložbu, održane su i radionice čitanja priča i bajki iz svih država sudionica. U suradnji s Muzejom grada Koprivnice održana je prezentacija i radionica izrade “požiraka”, koju je održalo Društvo žena Đelekovec. Još će se 12. srpnja održati prezentacija i radionice izrade “pogače s oreji”, koju će održati Udruga žena grada Đurđevca – rekao je Rihtarić.

- Oglas -

Na samom kraju, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev istaknula je važnost ovih manifestacija.

– Velika zahvala FA Koprivnica na ustrajnosti i daljnjem organiziranju ovakvog događaja jer i sama znam koji posao stoji iza toga. Ovo je samo šlag na tortu pri čemu će široka javnost uživati u tradiciji i bogatstvu, ne samo našeg kraja i županije već doslovno iz cijelog svijeta. Ovo je i dobar magnet da privučemo nove goste i posjetitelje te da na taj način prošire dobar glas o nama kao odličnim domaćinima – zaključila je Sočev.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti