Subota, 18. svibnja 2024.

Premijer o pljački Ine: ‘Sustav funkcionira, sve državne institucije reagirale su brzo i učinkovito’

'To što je netko član stranke, to je tako, nije to čovjek koji ima bilo kakav upliv u politiku HDZ-a. Časni sud će to riješiti', izjavio je Plenković

- Oglas -

Bilo je zanimljivo vidjeti i čuti što će o pljački Ine, koja je pritom navodno oštećena za više od milijardu kuna, reći hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je u ponedjeljak čestitao svima koji su sudjelovali u razotkrivanju afere s pljačkom oko milijardu kuna u Ini, a iz njegove bi se reakcije moglo zaključiti i da nema nikakvih problema jer, sustav, eto, funkcionira.

– Stjecanje imovinske i financijske koristi od grupe ljudi koji su očito imali namjeru steći velik profit nauštrb Ine. Dobro je da pravna država funkcionira, da institucije i Ministarstvo funkcioniraju, da su sredstva u blokadi te se tako osiguralo što manje financijske štete. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju – rekao je Plenković, a prenosi N1.

- Oglas -

– Zakonski okvir u Hrvatskoj za suzbijanje i otkrivanje pranja novca je takav da banke kad god primijete sumnjivu transakciju, pale alarm kod nadležnih. Kad se to vidi, banke moraju obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca koji djeluje u okviru Ministarstva financija i oni dalje regiraju. Nije slučajno otkriveno nego je aktiviranje mehanizama koji su za to nadležni, to je važno – dodao je premijer.

Komentirao je i činjenicu da su u aferu upleteni i visoko pozicionirani članovi njegovog HDZ-a.

– Oni očito imaju razine upravljanja, a kako im je ovo promaklo, nemam pojma. Očito unutarnji sustav kontrola nije bio prestrog. Ministar Filipović je danas zatražio reviziju, striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se odluke donose. Ovakve vrste ugovora moraju nadzirati razine koje se zovu Uprava i ostali ispod njih. Mislim da je NO na kraju priče. Po meni, mislim da su sve institucije djelovale brzo i učinkovito. To što je netko član stranke, to je tako, nije to čovjek koji ima bilo kakav upliv u politiku HDZ-a. Časni sud će to riješiti – izjavio je Plenković.

Oporba, s druge strane, traži promjene i ostavke.

”Galopirajuća inflacija i krađe u Ini pokazuju da trebamo novu energetsku politiku, u korist hrvatskih građana i gospodarstva, a koju je HDZ prepustio mađarskim i ruskim interesima te lopovima koji su opet povezani s HDZ-om”, ustvrdili su u političkoj platformi Možemo!.

- Oglas -

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u ponedjeljak da je ovo što se dogodilo u Ini jedna od najvećih pljački Hrvatske. Hina izvještava kako je Grbin poručio da se radi o odgovornosti premijera Andreja Plenkovića i ekipe koje je postavio u Inu te zbog toga trebaju otići.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti