Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

Premijer Plenković: Cijepimo se sada kako bi na jesen bili zaštićeni od četvrtoga vala

Danas, svatko tko odabire da se ne cijepi doslovno stavlja sebe u rizik, a taj rizik na kraju može završiti fatalno, istaknuo je

Preporučujemo

U četvrtak je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izvijestio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“U zadnjih sedam dana ima 871 novi slučaj u Hrvatskoj i brojevi su, što se tiče tjedne zaraze, troznamenkasti”, rekao je Plenković te naglasio da moramo biti vrlo oprezni s obzirom na turističku sezonu.

Posebno je uočljivo, kazao je premijer, da su najveći brojevi u četiri dalmatinske županije i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze. Pritom je važno je kontrolirati događaje s većim brojem ljudi.

“Vlada vodi računa o zdravstvenom aspektu, ali i turističkom, ekonomskom, financijskom i društvenom. Moramo gledati cjelinu odgovornosti”, poručio je.

U tom smislu, rekao je, važna je odgovornost lokalnih i županijskih stožera. Premijer Plenković smatra da će odluka Stožera o dodatnim mjerama smanjiti marginu nesporazuma i nedorečenosti pri odobravanju pojedinih događanja kako bi se izbjegli kontradiktorni stavovi koji su postojali u određenim situacijama.

Što se tiče cijepljenje, premijer je naveo da smo s jučerašnjim danom prošli broj od 1,6 milijuna ljudi cijepljenih prvom dozom. Ocijenio je taj podatak jako dobrim, dodavši da se bližimo ukupnom broju od 48 posto cijepljenih odraslih osoba.

“I dalje pozivam sve, osobito one koji dvoje, imaju strahove i nedostatne informacije, da se informiraju i poklone povjerenje struci i medicini kako bi se zaštitio što veći broj građana”, poručio je Plenković te dodao da cjepiva ‘ima u izobilju’.

Podsjetio je na prošlotjednu odluku kojom je omogućeno svim hrvatskim državljanima koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali i svim drugim stranim državljanima da se cijepe u Hrvatskoj. Naveo je da se, primjerice, netko tko dođe iz Mostara na ljetovanje u Makarsku može tamo besplatno cijepiti.

“Htio bih da i tako damo doprinos zaštiti od covida koja ide van naših granica jer ovo je globalna utakmica. Zato pozivam naše prijatelje da iskoriste ovu mogućnost koju smo dali na raspolaganje”, poručio je Plenković.

Posebno je istaknuo podatak da od 100 posto hospitaliziranih, 94 posto nije bilo cijepljeno.

“Danas, svatko tko odabire da se ne cijepi doslovno stavlja sebe u rizik, a taj rizik na kraju može završiti fatalno. Razumijem da smo svi skupa malo umorni od virusa, pandemije, mjera i drukčijeg načina života, ali bitno je da sada jednom dozom samodiscipline, paženja i uvažavanja glavnog  i osnovnog mjerila, a to je fizička distanca, prođemo kroz ljeto sa što većim dolaskom turista i sa što manjom zarazom”, poručio je.

Naglasio je da to očekuje cijeli turističko-ugostiteljski sektor kako ne bi došlo do skraćivanja sezone. Premijer je još jednom apelirao na građane da se cijepe i pomognu održavanju turističke sezone.

“Cijepimo se sada kako bi na jesen bili zaštićeni za eventualne proboje četvrtoga vala ili dinamiku koje nove varijante virusa imaju”, kazao je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti