Srijeda, 26. siječnja 2022.

Premijer Plenković: Povećali smo narudžbe cjepiva, većina građana cijepit će se do kraja travnja

Europska agencija za lijekove najavila je 29. siječnja najvjerojatnije odobrenje cjepiva Oxforda i AstraZenece, a od njih smo naručili 2,7 milijuna doza, rekao je Plenković

Preporučujemo

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade kako nema nikakvih zapreka da javnost zna tko je sudjelovao u obnovi nakon rata.

Plenković je izvijestio kako je dao nalog državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se sistematizira popis vezan za obnovu kuća nakon Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji te poručio kako nema zapreke da to bude dostupno javnosti.

To, dodao je, treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata.

“Tu je bilo puno modela, važno je ući u detalje prije donošenja zaključaka”, istaknuo je premijer.

Naveo je da je od 28. prosinca ukupno zabilježeno 849 potresa, od čega 75 jačine 3 prema Richteru, 11 iznad 4 prema Richteru i tri potresa magnitude veće od 5 prema Richteru, istaknuvši da takva situacija uznemiruje sugrađane.

Ponovno je zahvalio svima koji pomažu sugrađanima te volonterima koji su u proteklim tjednima pomogli sugrađanima “bilo da su došli raditi, donirali ili kao ugostitelji pripremali obroke, bilo da su došli iz drugih krajeva Hrvatske ili su bili ugostitelji iz Sisačko-moslavačke županije”.

Naveo je da je dosad prijavljena 41.500 šteta, pregledano 18.370 zgrada i kuća.

“To je, kada uspoređujemo sa Zagrebom gdje je u tri mjeseca pregledano 25.000 objekata, jako učinkovito i brzo”, ocijenio je premijer.

Naglasio je da se osigurava intenzivnije cijepljenje sugrađana na covid-19 s obzirom na posebne okolnosti i teže pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Vezano za jednokratnu pomoć unesrećenima – 2500 kuna za samce i 3500 kuna za obitelj, Plenković je naveo da je podneseno više od 14.000 zahtjeva, a isplaćeno 10,5 milijuna kuna.

“Kada se svi zahtjevi obrade to će biti oko 50 milijuna kuna jednokratne pomoći”, rekao je.

Osvrnuo se na situaciju s covidom-19 istaknuvši da je, nakon mjera krajem studenog i uz provođenje mjera i discipliniranost sugrađana, vidljiv ohrabrujući trend.

Hrvatska ima najveći dvotjedni pad slučajeva u EU, naglasio je, poručivši da, unatoč tome, treba zadržati oprez.

“Mislim da smo na tragu opreza i želje za smanjivanje broja novozaraženih pa time i hospitaliziranih i broja preminulih sada u poziciji da izdržimo siječanj kako bismo mogli doći u mjesecima u proljeću sa što boljom kliničkom slikom i omogućiti uz proces cijepljenja svojevrsne štitove za naše stanovništvo, osobito najugroženije”, poručio je.

Izvijestio je da je dosad cijepljeno više od 38.000 ljudi. Povećali su, kaže, narudžbe cjepiva.

Naručili smo 1,9 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, koje je bilo prvo u primjeni u europskim danima cijepljenja, dodatno milijun doza Moderninog cjepiva koje je počelo stizati i prve doze su išle u Sisačkom-moslavačku županiju.

Europska agencija za lijekove najavila je 29. siječnja najvjerojatnije odobrenje cjepiva Oxforda i AstraZenece, a od njih smo naručili 2,7 milijuna doza.

“Sukladno podacima koje imamo možemo očekivati izrazito velik broj doza tijekom veljače i ožujka što bi omogućilo da najugroženiju populaciju cijepimo do kraja travnja i time bismo napravili ogroman iskorak u zaštiti sugrađana od covida-19”, kazao je premijer.

- Advertisement -

Najnovije objave