Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Premijer Plenković: Smanjenje broja zaraženih samo ako smo se spremni odreći većih blagdanskih druženja

Ponovio je koliko je važno držati se pet jednostavnih, ali uistinu bitnih pravila, jer ako ih se budemo držali, zaraza se neće moći širiti

Preporučujemo

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je vodio sjednicu Vlade u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te poručio da smanjenje broja zaraženih možemo očekivati samo ako se svi budemo spremni odreći većih blagdanskih druženja.

– Kao što smo upozoravali još na proljeće, ovaj jesensko-zimski val nažalost puno je teži od prvog vala, i diljem Europe. Dnevni brojevi potvrđenih slučajeva su nam i dalje jako visoki, kao i, nažalost, broj preminulih – rekao je premijer.

Ponovio je koliko je važno držati se pet jednostavnih, ali uistinu bitnih pravila, jer ako ih se budemo držali, zaraza se neće moći širiti.

– Držimo distancu čime onemogućavamo svaki fizički kontakt – to osobito vrijedi za rukovanje, koje svakako treba izbjegavati. Pružiti ruku drugome s ovolikim brojem teško bolesnih i preminulih nije hrabro, nego neodgovorno. Nosimo maske u zatvorenim i skučenim prostorima, čime se djelotvorno štitimo od kapljičnog prijenosa virusa. Perimo ili dezinficirajmo redovito ruke, kako bismo izbjegavali da virus prenosimo preko predmeta koje dodirujemo i tako zarazimo sebe ili druge – istaknuo je Plenković.

Također, istaknuo je kako je važno redovito prozračivati zatvorene prostore u kojima je više osoba, jer time sprječavamo da se u njima koncentrira aerosol, koji lučimo disanjem, a od kojeg nas maske slabo štite.

Jedna zaražena osoba u zatvorenom neprozračenom prostoru može u nekoliko sati zaraziti sve ostale, iako nosili maske i bili na distanci.

– Odgodimo sva druženja i svedimo ih na minimum nekoliko tjedana, unatoč blagdanima. Ključno je smanjiti druženja, jer time prekidamo lance prijenosa virusa. Zaraza se ne može širiti ni prenositi na druge ako se s njima ne susrećemo i ne družimo – rekao je Plenković te dodao kako nam veliki brojevi koje imamo svaki dan pokazuju da se toga nažalost ne pridržavamo dovoljno, i upravo su zbog toga Vlada i Stožer postupno i ciljano postrožavali mjere, kako bi se njima dodatno pridonijelo suzbijanju širenja epidemije.

U pripremi su nove mjere koje će Stožer objaviti u petak, nakon što se konzultira i sa Znanstvenim savjetom.

– Cilj je učiniti sve kako bi ovo blagdansko vrijeme proveli na što sigurniji način, i spriječili da nam se na ovako visoke brojeve situacija dodatno pogorša. Dakle, mi se sada borimo za, u pogledu kliničke slike, bolji siječanj. Vrlo je važno da to svi skupa razumijemo – istaknuo je Plenković te dodao kako je uspjeh moguć samo zajedničkim naporima, u kombinaciji formalnih mjera, koje će poduzimati država, i osobne odgovornosti pojedinca u ovakvim okolnostima.

– Apeliram na sve, posebno na mlade: pridržavajmo se osobnih mjera zaštite od zaraze i ne planirajmo veća druženja za blagdane i odgodimo putovanja za bolja vremena. Smanjenje broja zaraženih možemo očekivati samo ako se svi budemo spremni odreći većih blagdanskih druženja – zaključio je.

Najnovije objave