Četvrtak, 20. siječnja 2022.

Premijer Plenković smatra kako je ozračje u Hrvatskoj pretjerano negativno i pesimistično

Naglasio je kako je Vlada donijela niz mjera kako bi omogućila mladim obiteljima da stanu na noge, no na tome treba raditi još

Preporučujemo

Premijer Andrej Plenković gostovao je u HRT-ovom Intervjuu tjedna te je na početku građanima čestitao 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, a podsjetio je i da je danas 24. obljetnica reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Naglasio je kako se ekonomsko i socijalno stanje građana mora unaprjeđivati kako bi se dosegao standard zemalja koje su živjele u demokraciji puno više desetljeća od Hrvatske, i puno više desetljeća koristile pretpristupnu pomoć EU-a.

Podsjetio je i kako je internetsko ozračje promijenilo demokraciju i način funkcioniranja društva te da nekad od pojedinaca izvlači najgore. To dovodi do govora mržnje i polariziranja u društvu te netolerancije

“Unatoč krizi, Hrvatska ima dvoznamenkasti rast i očuvana radna mjesta. Čini mi se da će desetljeće koje je pred nama biti desetljeće u kojemu će Hrvatska stati na noge i biti ‘au pair’ s ostalim zemljama srednje i istočne Europe. Tu trebamo biti konsolidirani, kao dobro nauljeni motor koji zna iskoristiti sve prigode da iskoristi ono za što smo se zalagali desetljećima”, rekao je.

Također, Plenković smatra kako je ozračje u Hrvatskoj pretjerano negativno i pesimistično.

“Nikad, osim prilikom uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije stvari se ne doživljavaju kao dobre. To nije dobro, jer ako je takvo ozračje, svi stvari gledaju gore nego kakve jesu”, istaknuo je.

Podsjetio je da je njegova Vlada podignula plaće te da je svjestan da to nije dovoljno. Poručio je da Vlada čini sve da se na tome ne stane.

Dotaknuo se i cijepljenja te rekao kako je apsurdno što dio građana ne koristi cjepivo koje je Vlada osigurala.

Što se tiče pravosuđa, kazao je kako je bit demokracije manje harange i učinkovitije pravosuđe te podsjetio na slučaj krivo optuženog Damira Polančeca.

Kazao je kako su promijenjeni svi sistemski zakoni vezano za pravosuđe i svi oni u sebi imaju cilj jačanje sudaca, precizno definiran plan rada kako bi se smanjili rokovi.

Komentirao je i izjave građana koji su otišli iz Hrvatske zbog nedovoljno izgrađenog društva i neefikasnih institucija te rekao kako je njegovoj Vladi na prvom mjestu izgradnju društva i institucija.

“Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu – oni idu ‘salama taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi ‘europodručje'”, rekao je.

Naglasio je kako je Vlada donijela niz mjera kako bi omogućila mladim obiteljima da stanu na noge, no na tome treba raditi još.

Vezano za povratnike u Hrvatsku, premijer kaže kako će više od milijardu kuna, samo u idućoj godini, Vlada uložiti u mjere kojima se želi potaknuti povratak u zemlju Hrvata koji žive i rade u inozemstvu, ali i potaknuti preseljenja unutar zemlje.

- Advertisement -

Najnovije objave