Nedjelja, 5. veljače 2023.

Preminuo istaknuti naivni slikar Petar Petrović

Slikao je u maniri naive i vjeran je bio izričaju Hlebinske slikarske škole, a motive je birao iz svog zavičajnog okruženja

Preporučujemo

Preminuo je Petar Petrović, istaknuti naivni slikar, doajen naivnog slikarstva, član đurđevačke udruge Peski-Art Đurđevac te dobitnik Povelje Grada Đurđevca.

Petar Petrović je rođen 10. svibnja 1942. u Molvarskim Gredama, a Đurđevcu je živio i radio od 1966. Bio je poznat po putovanjima na svojemu biciklu kojim je obilazio podravske krajeve i bilježio starinske primjerke tradicijskog graditeljstva koji izumiru.

Bio je neumoran u svojim putovanjima, a najčešće je putovao na likovne radionice humanitarnog karaktera te se odazivao uvijek i svugdje gdje treba odraditi humanitarne akcije.

Slikarski put Petra Petrovića započeo još u osnovnoj školi prije više od 65 godina kada njegov učitelj Ivo Litvić zapaža njegovu nadarenost i talent i kada šalje njegove likovne radove na izložbu u Đurđevac.

Prve poduke iz slikarstva dobio je 1956. godine od proslavljenog doajena naivne umjetnosti Ivana Generalića, a već 1958. (dakle s nepunih 16 godina) kustos Galerije primitivne umjetnosti Mirjana Gvozdanović uvrštava njegovu sliku (ulje-staklo) na izložbu Amateri Jugoslavije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Slikao je u maniri naive i vjeran je bio izričaju Hlebinske slikarske škole, a motive je birao iz svog zavičajnog okruženja.

Petar je u svome radu priredio dvadeset samostalnih izložbi, sudjelovao na oko 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te na preko 250 likovnih radionica i kolonija.

Također, bio je član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika (HDNU) u Zagrebu i udruge Peski-Art Đurđevac.

Za svoj rad Petar Petrović primio je niz zahvalnica, diploma i priznanja od kojih su značajnija javno priznanje Povelja Grada Đurđevca 2017. godine, javno priznanje Zahvalnica Koprivničko-križevačke županije 2022., te Povelja Hrvatskoga Sabora Kulture za doprinos umjetničkom radu i kulturi Republike Hrvatske.

Sahrana Petra Petrovića bit će u srijedu, 18. siječnja, u 13 sati na đurđevačkom gradskom groblju.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti