Nedjelja, 1. listopada 2023.

Preminuo istaknuti povjesničar i političar Ivo Banac

- Advertisement -

Nakon teške bolesti u Zagrebu je preminuo istaknuti povjesničar, pisac i političar Ivo Banac.

Ivo Banac je rođen 1. ožujka 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Sveučilištu Fordham u New Yorku te magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Standford.

Bio je redoviti profesor povijesti na Sveučilištu Yale na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee.

- Advertisement -

Od 1994. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao Institutom za jugoistočnu Europu.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je od 2008. redovit profesor, a od 2018. je bio profesor mentor doktorandima povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Autor je i urednik više knjiga i članaka, od kojih se ističe monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika, koja je 1984., nagrađena nagradom Wayne S. Vucinich Američkog udruženja za promicanje slavenskih studija.

Također je i njegova knjiga Sa Staljinom protiv Tita: informbiroovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu, 1988. nagrađena nagradom Josip Juraj Strossmayer zagrebačkog sajma knjiga Interliber.

Banac je bio je urednik časopisa East European Politics and Societies, supredsjednik Instituta otvoreno društvo – Hrvatska,  član predsjedništva Hrvatskog helsinškog odbora, generalni direktor Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku, predsjednik Liberalne stranke, te ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenje u Vladi Hrvatske.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti