Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Preminuo istaknuti povjesničar i političar Ivo Banac

Preporučujemo

Nakon teške bolesti u Zagrebu je preminuo istaknuti povjesničar, pisac i političar Ivo Banac.

Ivo Banac je rođen 1. ožujka 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Sveučilištu Fordham u New Yorku te magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Standford.

Bio je redoviti profesor povijesti na Sveučilištu Yale na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee.

Od 1994. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao Institutom za jugoistočnu Europu.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je od 2008. redovit profesor, a od 2018. je bio profesor mentor doktorandima povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Autor je i urednik više knjiga i članaka, od kojih se ističe monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika, koja je 1984., nagrađena nagradom Wayne S. Vucinich Američkog udruženja za promicanje slavenskih studija.

Također je i njegova knjiga Sa Staljinom protiv Tita: informbiroovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu, 1988. nagrađena nagradom Josip Juraj Strossmayer zagrebačkog sajma knjiga Interliber.

Banac je bio je urednik časopisa East European Politics and Societies, supredsjednik Instituta otvoreno društvo – Hrvatska,  član predsjedništva Hrvatskog helsinškog odbora, generalni direktor Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku, predsjednik Liberalne stranke, te ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenje u Vladi Hrvatske.

- Advertisement -

Najnovije objave